İran İslam Cumhuriyeti’nin resmî devlet ajansı ISNA, Alman otomotiv üreticisi Daimler AG grubuna bağlı Mercedes Benz’in İran’daki fabrikasında üretime yeniden başlayacağını duyurdu. Buna göre İran takvimine göre yılbaşı sayılan Mart ayında lüks E-Class sınıfı araçlar için çalışmalar başlayacak.

Yılda 2 bin 500 adet E-Class araba üretiminin planlandığı fabrikada banttan inen araçların yüzde 20’si İran genelinde satışa sunulacak. Kalan üretim ise tamamen sökülüp takılabilir şekilde, ülkenin yedek parça ihtiyacını karşılamak üzere pazara çıkacak.

Markanın İran’daki geçmişi çok eski

Mercedes-Benz’in İran’a ilk gelişi 1950’li yıllara dayanıyor. O zamanlarda bile senede 10 bin adet araç satmayı başaran dev şirket, ABD ve Avrupa’nın İran’a uyguladığı yatırımlar yüzünden 2012’de üretime son vermek zorunda kalmıştı. ISNA’nın haberine göre İran’daki Mercedes üretim hattı üzerinde çalışmalar halen daha devam ediyor. Fabrikanın tekrar işlevliğini geri kazanmasıyla birlikte E-Class modelleri yola çıkacak.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında devlet iştiraki olan Iran Khodro şirketiyle masaya oturan Mercedes-Benz, ülke çapında kamyonlarının bayilere dağıtılması için anlaşma imzalamıştı. Anlaşmada iki firmanın güçlerini birleştirerek satış ve satış sonrası hizmetler için ortaklaşa hareket etmesi kararına da varılmıştı. Öte yandam Daimler, Tebriz’de dizel motor üreten IDEM markasının da ortağı konumunda.

VW de pazara geri döndü

Bir diğer Alman otomotiv üreticisi Volkswagen de Tiguan ve Passat modellerini İran’a ihraç etmeye başlamış bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version