Mercedes Benz’in resmî Instagram hesabından yapılan bir paylaşım, Çinlileri çok kızdırdı! Gelen tepkilerin dinmek bilmemesi üzerine Mercedes Benz markasını bünyesinde barındıran Daimler AG grubu, Almanya’daki Çin büyükelçisinden özür dilemek zorunda kaldı.

Lüks otomobil üreticisinin tepki çeken Instagram paylaşımı şu şekildeydi:

Türkçeye “Olaylara her açıdan bak, daha açık olacaksın” olarak çevirebileceğimiz bu özlü sözün altındaki Dalai Lama imzası, Çinlileri öfkelendirdi. Çünkü Dalai Lama, Çin’i bölmeye çalışan bir ayrılıkçı olarak biliniyor. Hal böyle olunca milliyetçi Çinliler de Mercedes Benz’e aşırı tepki göstererek özür dilemek zorunda bıraktılar.

Bilindiği üzere Dalai Lama, Çin’e karşı bağımsızlığını ilan etmeye çalışan Tibet eyaletini destekleyen bir budist rahip. Haliyle Çin’in bütünlüğünü isteyen vatandaşların bu kişiden hiç de hazzetmediğini söyleyebilmek mümkün.

Büyükelçiye özür mektubu yazıldı

Daimler grubunun yönetim kurulu üyelerinden Dieter Zetsche ve Hubertus Troska, Çin’in Almanya büyükelçisi Shi Mingde’ye yazdıkları özür mektubunda Daimler’in “tamamen ve hiçbir bahane olmaksızın” bu hatanın ciddiyetini anladıkları, Çin halkını üzdükleri için en içten özürlerini sunduklarını belirtti.

Mektupta Daimler grubunun Çin’in bağımsızlığı ve topraksal bütünlüğüyle ilgili herhangi bir sorunu olmadığına da temas edildi.

Mercedez Benz’in Çin’deki operasyonlarını yöneten birim de Çin halkından özür dilemiş, böyle bir hatanın bir daha tekrarlanmayacağını ifade etmişti. Ancak vatandaşların hükümete yaptığı baskı sonucu Çin Dışişleri Bakanlığı bu özrü yeterli bulmayınca bir özür de Daimler AG grubundan gelmiş oldu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version