Bazı otomobil tutkunlarının asla vazgeçemediği manuel vitesin geleceği pek de parlak değil. Öyle ki Türkiye’de dahi otomatik vites tercih eden araç sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle ABD’de satılan arabalardaki manuel vites oranı çok çok düşük. Neyse ki Mini, eski usül bu şanzımanın tarihe karışmasını arzu etmeyen sayılı üreticiler arasında yer alıyor.

IHS Markit tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen araştırmada ABD’de satılan sıfır otomobillerin sadece yüzde 3.5’unda manuel şanzımanın yer aldığı ortaya çıkarılmıştı. Hal böyle iken araçlarında otomatik şanzımana yer veren markaları kınamamak gerek.

Birçok marka manuel vitesli araba üretmiyor

Bunun en büyük örneği Audi. Alman lüks otomobil markası ABD’de sattığı hiçbir otomobil modelinde manuel vites kullanmıyor. 2019 yılından itibaren üretilen tüm araçlarda otomatik şanzıman mevcut. Ancak Avrupa pazarında altı ileri manuel vitesli modeller bulabilmek mümkün.

7 farklı modelde manuel vites seçeneği var

Mini burada manuel vites kullanmayı sevenler için güzel bir alternatif oluşturuyor. Toplamda 7 farklı aracında manuel vites seçeneği sunan marka, Mini Hardtop ve Convertible modellerini de buna dahil etmiş durumda. ABD’de yaşayan Mini müşterileri 2 veya 4 kapılı Mini Cooper Hardtop ve Cooper S’leri manuel vitesli sipariş edebiliyorlar.

Aynı durum Mini markasının çok özel John Cooper Works 2 kapılı Hardtop ve Mini Cooper Convertible ile beraber Mini Cooper S Convertible için de geçerli üstelik.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version