Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe sokulan düzenlemelerin ardından kişisel verilerin gizliliği yeniden gündeme geldi. Özellikle Facebook‘un yaşadığı Cambridge Analytica skandalının ardından kişisel verilerin ne kadar güvenli olduğu, ne tür koşullar altında saklandığı hemen herkesin önceliği. Hal böyle olunca araç sahiplerine sorulacak olan “Sürüş verilerinizi çeşitli ödüller karşılığında firmalarla paylaşır mıydınız?” sorusunun cevabı da ilgi çekici hale geliyor.

Evet, an itibariyle Mitsubishi‘nin yapmak istediği de tam olarak bu. Japonya menşeli otomobil üreticisi, yayın hayatına aldığı yeni bir mobil uygulama ile sürücülerin araç kullanırkenki verilerini paylaşarak ödül kazanabilmelerini sağlıyor.

Veriler sigorta şirketleriyle paylaşılacak

Bahsi geçen sürüş verileri, araç sahibinin onay vermesinin ardından bir dizi sigorta şirketiyle paylaşılacak. Uygulamayı kullanan ve gerekli izinleri tanımlayan kullanıcılara ise veri paylaşımını kabul ettikleri için bir rozet hediye edilecek.

Hediyeler gayet iyi!

Neyse ki uygulamanın işlevi, kullanıcılara sadece kuru kuru rozet hediye edilmesiyle de sınırlı değil. Güzergah üzerindeki kurallara uymak, hız sınırını aşmamak ve ani fren yaparak trafiği tehlikeye atmamak gibi eylemler de ödüllendirilecek. Bu ödüller kimi zaman aksesuar alımında, kimi zaman da yağ değişimi ve bakım gibi hizmetlerde indirim olabilecek.

Öte yandan kahve ve hediye kartı gibi ufak hediyeler de araç sahiplerini bekliyor. Tabii tüm bunlar için yapılması gereken araç kullanımına ait verileri üçüncü parti işleyicilerle paylaşmak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version