Hidrojen yakıtıyla çalışan kamyonlar üreten Nikola Motor şirketi, geçtiğimiz Salı günü elektrikli otomobil üreticisi Tesla’ya dava açtı. Tesla’nın Nikola’ya ait tasarımların patent hakkını ihlal ettiğini öne süren şirket bir anda otomobil sitelerinin gündemine oturdu.

Bilindiği üzere Tesla, Semi adını verdiği ilk elektrikli ağır tonajlı kamyon modelini görücüye çıkarmıştı. Nikola Motor’un mahkemeye yaptığı başvuruda Semi’nin Nikola’nın modeliyle benzer tasarım çizgilerini paylaştığı belirtildi.

Toplam zarar 2 milyar dolar!

Merkezi ABD’nin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City‘de bulunan Nikola, ABD Patent ve Telif Hakkı Ofisi’ne başvurarak altı tasarımın patentini almıştı. Nikola One adı verilen kamyon modelinin kapısı, yan kaplamaları, ana gövdesi ve çamurluğu gibi birçok tasarım bileşeninin Tesla Semi’de aynen kopyalandığı iddia ediliyor.

Öte yandan başvuru dilekçesinde “Nikola, Tesla’nın patent ihlalinden ötürü yaklaşık 2 milyar dolar zarara uğradı” ibaresi de yer aldı.

Tesla sözcüsü iddiaları yalanladı

Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan Tesla sözcüsü ise bu iddiaları reddetti. Sözcü, Reuters’e verdiği demeçte “Açıkça belli olduğu üzere bu davanın hiçbir dayanak noktası yok” dedi.

Hatırlanacağı üzere Tesla’nın CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Tesla Semi adındaki elektrikli kamyon modelini görücüye çıkarmıştı. Aradan geçen süre zarfında şirket, Semi hakkında daha detaylı bir bilgilendirme yapmadı.

Ancak şimdiden Pepsi ve UPS gibi birçok firmanın Semi’yi satın almak üzere sıraya girdiği biliniyor. Kamyonun üretimine ise 2019’da başlanacak. 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version