Japon otomobil devi Nissan dünya çapında satılan 250 bin adet SUV, kamyonet ve hafif ticari aracını geri çağırma kararı aldığını duyurdu. Bu karara gerekçe olarak araçlarda kullanılan Takata marka hava yastığı şişiricisinin kaza anında yaralanma veya ölüme sebebiyet verebilmesi gösterildi.

Nissan modellerinde kullanılan hava yastıklarını şişirmek için çok dengesiz olabilen amonyum nitrat yer alıyor. Çok şiddetli patlayıp yolcu ve sürücünün üzerine şarapnel parçaları atmasını engellemek için normalde şişiricilerde nemi önleyici bazı kimyasalların kullanılması gerekiyor.

Ancak ABD başta olmak üzere birçok ülkede satılan modellerde bu kimyasal bileşenlerin kuruduğu, işlevini artık yerine getiremeyeceği tespit edilmiş. Bu sebeple geri çağırma kapsamında en yakın Nissan yetkili servisine davet edilen araçların patlamaya hazır bomba gibi olduğu söylenebilir.

Hangi modeller geri çağrıldı?

Elde ettiğimiz bilgilere göre Nissan 2012-2017 yılları arasında üretilmiş Nissan NV’nin kargo ve yolcu tipi versiyonlarını geri çağırmış. Keza ABD’de çok tutulan Nissan Titan kamyonet modelinin 2013-2015 arasında üretilenleri ve Armada isimli büyük SUV’u da bu listede yerini alıyor. Ek olarak 2011-12 üretimli Infiniti QX56 SUV modeli dikkat çeken diğer araçlar arasında.

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi tarafından yayınlanan açıklamada Nissan’a hava yastığı şişiricisi tedarik eden Takata’nın çok fazla amonyum nitrat bileşeni kullandığı, bunun ölümcül olabileceği belirtildi. Haksız da sayılmazlar çünkü Takata’nın bu konudaki namı çok çok kötü.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version