Otomotiv sektörüne biraz aşina olanlar üreticilerin yaptığı ittifak ve ortak üretim anlaşmalarının ne kadar önemli olduğunu mutlaka bilirler. Aynı yedek parçayı, aynı platformu ve hatta aynı model tasarımını kullanmak farklı firmaların maliyetlerini en aza indirip kârlılık oranlarını yükseltmelerine ciddi manada katkı sağlayabiliyor. Böylelikle AR&GE maliyetlerini kısıp reklam ve tanıtım kampanyalarına ağırlık veren şirketler satışlarını da artırmış oluyorlar.

Yeni geliştirilen birçok modelde de bu tür anlaşmaların meyvelerini görüyoruz aslında. Mesela Citroen C-Elysee ve Peugeot 301 modelleri birbirlerinin tıpatıp aynısı. Model tasarımı, kullanılan yedek parçalar, kısacası her şey. Bu iki firma birbirini çok sevdiğinden değil, tamamen maliyetlerden tasarruf edebilmek için bu yola gitmişler.

Patrol ve Pajero kardeşliği

Şimdilerde ise off-road tutkunlarını sevindirecek bir gelişme yaşandı. Henüz teyitli olmasa da CarsGuide sitesinde yer alan bir habere göre Nissan, Patrol modeline ait platformu Mitsubishi’yle Pajero modelinde kullanabilmesi için paylaşacak.

Yüksek vergiler, bakım maliyeti ve en önemlisi büyük hacimli motorun getirdiği aşırı yakıt sarfiyatını karşılayabilmek kolay olmadığı için adı geçen iki model de Türkiye’de pek tutulmadı. Ancak Japon off-road araçlarının Avustralya gibi pazarlarda çok tutulduğunu söyleyebilmek mümkün.

Nitekim bu habere ilişkin Mitsubishi’nin Avustralya’daki operasyonlarını yöneten John Signoriello’nun yaptığı açıklama “Yakın zamanda iki marka arasındaki ittifakın neler getireceğini hiç bilemezsiniz” şeklinde oldu. Yani kuvvetle muhtemel modellerin platformu paylaşılacak ve ortak üretime geçiş yapılacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version