Japon otomotiv devi Nissan‘ın yönetim kurulu, geçtiğimiz ay finansal düzenlemelere aykırı hareket etmek ve zimmetine para geçirmekle suçlanarak tutuklanan CEO’su Carlos Ghosn’un yerine gelecek isme karar vermek için bugün toplanıyor.

Hatırlanacağı üzere “Maliyet katili” olarak da bilinen Brezilya-Fransız asıllı iş adamının gözaltına alınması dünya çapında büyük ses getirmiş,  Japonya menşeli firmanın Fransız Renault SA ve Mitsubishi ile arasındaki ittifakı da çatırdatmıştı.

Tokyo savcısı tarafından tutuklandı

Ghosn ve yönetim kurulu üyesi Greg Kelly, geçtiğimiz hafta 2011 ila 2015 yılları arasında Ghosn’un mali gelirlerini 5 milyar yen (Yaklaşık 35 milyon Sterlin) civarında düşük göstermekle suçlandı. Ardından 19 Kasım tarihinde Tokyo savcısı tarafından haklarında tutuklama kararı çıkartıldı.

Ancak Greg Kelly’nin ABD’li avukatı Aubrey Harwell müvekkilinin masum olduğuna inanıyor. Nissan’a gerek içerden, gereksen dışarıdan hizmet veren müfettişlerce Kelly tarafından yapılan raporlamanın doğru olduğu yönünde tavsiyede bulunduğunu söylüyor.

Keza Ghosn’un avukat ordusu da aynı şekilde, müvekkillerinin bir an önce salıverilmesini talep ediyorlar.

Yönetim kurulu üyeleri arasında seçilmeli

Ghosn’un yerine geçmesi planlanan yeni yönetim kurulu başkanı, mevcut yönetim kurulu üyeleri arasında seçilmek zorunda. Bugün toplanacak kuruldan kimin başkan olarak çıkacağı ise henüz bilinmezliğini koruyor.

Öte yandan yönetim kurulu üyesi olmayan yarış pilotları Keiko Ihara ve Masakazu Toyoda‘nın yanı sıra bir dönem Renault’ta da çalışan akademisyen Jean-Baptiste Duzan de başkan seçiminde oy kullanabilecekler.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version