Nissan’ın yönetim kurulu üyesi ve Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının CEO’su Carlos Ghosn, şirket içinden kimliği gizli bir çalışanın ihbar etmesi sonucu yetkili otoriteleri finansal raporlarla ilgili yanıltmak suçlamasıyla tutuklandı. Ghosn’a yöneltilen suçlamalar arasında Tokyo Borsası’nı yanıltmak ve şirket bütçesini kendi kişisel harcamaları için kullanmak yer alıyor.

Şirketi uçurumun kenarından aldı

Brezilya asıllı Fransız CEO, 1999 yılında Nissan’ı hayata geri döndürme planına imza atarak 20 milyar dolar borcun altındaki Japon otomobil üreticisine hayat öpücüğü vermişti. Sonrasında Renault ve Mitsubishi ile beraber kurulan ittifağın başına geçen Ghosn, bugün Nissan’ın bulunduğu yere gelmesinde ciddi pay sahibi oldu.

Gider kalemlerini radikal önlemler alarak azaltması sonucu “Maliyet katili” lakabı takılan ünlü iş adamı, Nissan’ın fabrikalarını kapatmak ve mevcut iş gücünün yüzde 14’ünü işten çıkarmak gibi kararların altına da imza atmasıyla biliniyor.

Ghosn’un yokluğunda yerini Nissan’ın CEO’su Hiroto Saikawa temsil edecek.

İttifak 20 yıl kadar önce kurulmuştu

Bu arada Renault, Nissan ve Mitsubishi arasındaki ittifakın yaklaşık 20 yıl kadar önce kurulduğunu belirtmekte fayda var. Oldukça kompleks bir yapıdaki bu stratejik işbirliği toplamda 10’dan fazla otomotiv markasının kontrolünü içeriyor.

Mesela Nissan, Mitsubishi hisselerinin yüzde 34’ünü elinde bulunduruyor. Keza Nissan ve Renault firmaları birbirlerinin hissedarı konumundalar. Renault, Nissan’da yüzde 43’ten fazla hisse bulundururken Nissan da Renault’un yüzde 15’lik hissesini kontrol ediyor. Bu esnada Fransız hükümeti de Renault’un hissedarları arasında yer alıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version