Geçtiğimiz Haziran ayında Ford ile Volkswagen arasında “İyi niyet anlaşması” imzalandığı haberi gündeme gelmişti. Dünyanın en büyük iki otomobil şirketinin masaya oturarak stratejik bir işbirliğine varması, diğer otomobil üreticilerini endişelendirici bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

Anlaşma metnine göre ilk etapta VW ve Ford‘un sadece ticari araç geliştirme faaliyetlerini ortaklaşa yürütmeleri planlanıyor. Ancak aynı zamanda şirketler “Müşterilerin sürekli değişen ihtiyaçlarına daha iyi hizmet vermek” gibi bir amaç doğrultusunda da güçlerini birleştirecekler.

İşte anlaşmada yer alan bu madde, sektörün önde gelen bazı yetkililerine göre Ford ile Volkswagen’in ortaklaşa hareket etmektense güçlerini kalıcı olarak birleştirecekleri anlamına gelebilir. Yani ortaya iki şirketin birleşiminden doğan tek bir şirket çıkabilir.

Daha kapsamlı bir anlaşma gündemde olabilir

İlk kez The Detroit Bureau isimli web sitesinde yayınlanan bir analiz haberine göre bu stratejik işbirliği sadece ticari araçlarla kısıtlı kalmayacak, her iki taraf için de çok kârlı olacak.

Alman şirketi Volkswagen, Ford’un ABD pazarındaki güçlü pozisyonundan, özellikle kamyonet ve SUV segmentindeki öncülüğünden faydalanacak. Ford ise Avrupa, Latin Amerika ve Çin gibi kısmen zayıf olduğu pazarlarda Volkswagen’in tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanabilir.

Platform paylaşımı da gündemde

Bir dönemler elektrikli otomobil teknolojilerinde öncü olan Ford, şu sıra agresif bir büyüme planını benimseyen Volkswagen’in gerisinde. İki firmanın güçlerini birleştirerek platform paylaşımına gitmesi uzun vadede herkesin kârına olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version