Peugeot-Citroen Grubu 1.6 milyon sterline General Motors’tan Opel/Vauxhall’ın satın alımını tamamladı. Bu kimilerine göre şaşırtıcı bir anlaşma oldu çünkü Fransız firmanın aynı zamanda DS markasını konumlandırmaya çalışmak gibi önemli bir görevi var.

CEO Carlos Tavares büyük bir başarı yakaladı ve bunun bir bölümü bütçe kısıntısıyla oldu. Peki acaba PSA’nın patron olması, Britanya’nın ikinci büyük markası Vauxhall’ı nasıl etkileyecek? Otomobiller değişecek mi? Fabrikalarda kapanmalar olacak mı ve çalışanlar üzerinde nasıl bir etkisi olacak?

Opel/Vauxhall’da Neler Değişecek?

Hangi Otomobiller?

Tavares’in söylediğine göre Vauxhall/Opel para kaybediyor çünkü otomobillerin yapımı çok pahalı. Otomobillerin mühendisliği büyük oranda, VW’nin referans olarak gösterildiği Almanya’da yapılıyor. Bu yüzden VW tarzı maliyetler gerektiriyor.

PSA’nın hedefi, tüm Vauxhall/Opel modellerini sekiz yıl içinde PSA platformuna taşımak. Yeni Crossland X ve yakında çıkacak Grandland X, zaten PSA platformu üzerine yapıldı. Gelecek yıl, yeni bir Combo Van paylaşım platformuyla gelecek ve 2019’da yeni Corsa, Peugeot 208/Citroen C3 mimarisini kullanacak. Üstü açılan Cascada ve üç kapılı Astra gibi az satan modellerin fişini çekmeleri bekleniyor.

Hangi İsim?

Vauxhall ismi, Opel tercih edilerek kaldırılacak mı? Güney Londra’da doğduğu bölgenin adını taşıyan firmanın 100 yılı aşkın geçmişi var fakat bunun satışları desteklemediği konusunda birçok kanıtı da var. PSA’nin Vauxhall ismini çıkarıp çıkarmamamsı, Britanya’nın AB’den çıkmasıyla nasıl baş edeceğine bağlı.

Jato Dynamics’in global pazar uzmanı Felipe Munoz şu değerlendirmeyi yapıyor: “Brexit konusunda zorluk yaşanırsa, markanın Opel’i kullanarak tasarruf yapması beklenebilir [çünkü her şeyden bir set olması yetecek]. Eğer yumuşak bir geçiş dönemi olursa, bu isim korunabilir.

Kimler Satın Alıyor?

Vauxhall’ın Britanya satışları Haziran sonunda yüzde 15 arttı; bu rakam Citroen (bu çok ironik) hariç herhangi büyük markadan daha fazla. Bunun sebei Vauxhall’ın filo anlaşmaları konusunda atak yapması oldu. GM bunu sevdi çünkğ fabrika hızlandı, fakat indirimler satış değerine zarar veriyor. Artık Vauxhall da PSA’nın felsefesini uygulayacak: ‘Satışlar düşse bile büyük indirimlere son verin.‘. Ne yazık ki insanlar Vauxhall’ın çekici olmasını istiyor; ancak özel kullanıcılar markayı ileriye taşır. Haziran’da özel kullanıcı satışları yüzde 28 oranında düştü. Neyse ki Vauxhall adına çıkacak SUV modelleri sırada bekliyor.

Onları Kim Üretecek?

Vauxhall, Britanya’da 4500 çalışana sahip ve perakende operasyonları 23 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Tavares, Britanya’daki fabrika işlerinin 2021’e kadar güvende olduğunu söylüyor ama sonrasında Luton (yanları yapan tesis) ve Ellesmere Port (Astra’yı üretiyorlar) güçlerini kanıtlamak zorundalar. Ellesmere Port, büyük ölçüde ülke dışından parçalara bağlı; bu da sterlinin zayıflamasıyla onların avantajlarını ve rekabet gücünü mahvediyor.

Vauxhall/Opel, Avrupa’da altı, PSA ise dokuz fabrikaya sahip. Yani PSA’nın birçok seçeneği var. Diğer taraftan Britanya üretim hattına benzer Peugeot/Citroen eklemeleri gibi bir olasılık da var.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version