Otomobilde taksit ile satın alım, uzun süredir tartışılan konular arasında yer alıyor. Araba fiyatlarında yaşanan yükselişler sonrasında bu konuda bir karar alınması zaten bekleniyordu. Beklendiği gibi de oldu ve Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararlar beraber otomobil alımlarında taksit imkanı geldi.

Peki, sistem nasıl işleyecek? Taksitli otomobil almak için şartlar neler olacak?

Otomobilde Taksit Şartları Neler? Nasıl Taksitli Otomobil Alınır?

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği üzerinde yapılan değişiklikle beraber yeni dönem başlamış oldu. Bundan sonraki dönemde 24 ay ile 60 ay arasında değişen vadelerle beraber taksitli otomobil satın alınabilecek.

Bu noktada vade sayısı için belirlenen bir fiyat kriteri de söz konusu. Taksitli araç alımı için nihai fatura bedeli üzerinden;

  • 120 bin TL’ye kadar olan araçlar için 60 ay taksit uygulanabilecek.
  • 120 bin TL ile 300 bin TL arasında olan araçlar için 48 ay taksit uygulanabilecek.
  • 300 bin TL ile 750 bin TL arasında olan araçlar için 36 ay taksit uygulanabilecek.
  • 750 bin TL üzerindeki araçlar içinde 24 aya kadar taksit uygulanabilecek.

Bu fiyatların nihai fatura değeri olarak hesaplanacağının da altını çizmek isterim.

Otomobilde taksit dönemi için açıklanan şartlar ve durumlar bunlar. Burada önemli olan sistemin nasıl çalışacağı olacak. Yani şöyle ki taksitli alım yaparken vade sayısına göre bir faiz olacak mı ya da bayiler bunu nasıl yorumlayacak? Şimdilik taksitli araç alımı bir avantaj gibi görünüyor.

Eğer ekstra vade faizleri ve benzeri ödeme yükleri oluşturulmazsa, otomobil satın almak için bir nebze umut ortaya çıkmış olacak. Zira yükselen fiyatlarla peşin alımlar gerçek anlamda zorlaştı.

Bu kararın ardından otomobil piyasasındaki değişikliklerin nasıl olacağını izleyip görmek gerekecek. Olumlu bir hava yaşanır da satışların artması söz konusu olursa, ikinci el için uçuk fiyatların bir nebze düşmesi sağlanabilir.

Share.

2 yorum

  1. Sıfır araçların fiyatları çok düsük ki ikinci el araçların fiyatları düşsün

  2. Peşin ödemede indirim yapılıp, taksitli ödemede vade farkı uygulanmaması dileğiyle…

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version