Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, ilk altı ayda toplam üretim yüzde 20, otomobil üretime ise yüzde 36 oranında arttı. Bu dönemde toplam üretim 869 bin adet, otomobil üretimi ise 602 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

Otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 29 artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 48 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 714 bin adet, otomobil ihracatı ise 504 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

İhracat geliri de ilk altı ayda yüksek oranlar da arttı. Dolar bazındaki artış yüzde22, Euro bazında ise yüzde 26 olarak gerçekleşti. Bu dönemde toplam ihracat 14.5 milyar dolar, otomobil ihracatı yüzde 71 artışla 6.1 milyar dolar oldu. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 76 artarak 5.6 milyar Euro seviyesine yükseldi.

2017’de üretim ve ihracatta tarihi rekorlar kırmaya hazırlanan Türkiye otomotiv sanayisi, yılın ilk yarısında gerçekleşen rakamlar sonrasında hedeflerini yukarı yönlü revize etti.

Otomotiv Sanayinde Hedefler Büyüdü!

Otomotiv sanayi, 1 milyon 650 bin adetlik üretim tahminini 1 milyon 700 bin adede, 1 milyon 350 bin adet olan ihracat tahminini ise 1 milyon 400 bin adede çıkardı. 27 milyar dolar olan ihracat geliri tahmini ise 28 milyar dolara yükseldi. Böylece 2017 sonunda üretim 2016’ya göre yüzde 14,4; ihracat bazında yüzde 22,6; ihracat geliri ise yüzde 15,7 gibi yüksek oranda artacak.

Daha önceki yıllarda iç pazardaki büyümenin katkısıyla rekorlar kıran otomotiv sanayi, bu yıl farklı bir durumla karşı karşıya. Otomotiv iç pazarı ilk altı ayda yüzde 9 küçüldü. Özellikle ticari araç pazarında ciddi daralma yaşandı. Yılın ilk aylarından itibaren iç pazarda yaşanan daralmanın üretimi negatif etkilemesinden endişe ediliyordu. Avrupa Birliği ülkelerindeki istikrarlı büyümenin devam etmesi, bu endişeyi ortadan kaldırdı. Dış pazarlar bir anlamda iç pazarın eksiğini kapattı.

Renault Clio, Toyota C-HR ve Fiat Tipo Güldürüyor

Burada bir parantez açmak lazım. AB pazarlarının büyümesinin dışında, Türkiye’de üretilen binek otomobil modellerinin de yurt dışında gördüğü ilgi ihracatın artmasında önemli rol oynadı. Örneğin Fransızların en çok sevdiği otomobil modeli Oyak Renault Bursa tesislerinde üretilen dördüncü nesil Renault Clio oldu. Bursalı Clio, altı ayda 64 bin adetle Fransa’da en çok satılan modeller sıralamasında ilk sırada yer aldı. Clio, Avrupa’da en çok satan üçüncü model. İlk beş ay sonuçlarına göre Clio’nun toplam satışları yüzde 8 artışla 147 bin adede yükseldi.

Sakarya’da üretilen Toyota C-HR’da Japonların gözde otomobil modelleri arasında yer aldı. Bursa’da Tofaş tesislerinde üretilen Fiat Tipo da, İtalya ve Avrupa’da performansıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv sanayi bu yılı da rekorla kapatacak. Ancak Türkiye’yi bekleyen bir sorun var. Türkiye gibi net ihracatçı ülkeler için ihracat pazarlarındaki büyüme, üretim hacmindeki artışta en önemli etmen. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ana ihracat pazarları olan AB ve ABD’de satışların büyük artış beklenmiyor. Bu yüzden ihracat hacmindeki azalmadan kaynaklanan üretim dalgalanmalarını dengelemek için iç pazarın istikrarlı bir şekilde büyümesi gerekiyor. Aksi taktirde övündüğümüz bir otomotiv sanayimiz kalmaz.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version