Toyota, Otokar ve Türk Traktör fabrikalarına ev sahipliği yapan Sakarya ili yılbaşından Nisan ayına kadar geçen süre zarfında tam 72 bin 116 adet otomobil ihraç etti. Bu rakam üretilen tüm yerli arabaların yüzde 85’ine denk geliyor.

Üstelik Koronavirüs salgını nedeniyle işlerin bıçak gibi kesilmiş olmasına rağmen bu rakama ulaşılması bir başarı olarak yorumlanabilir.

En çok ihracat yapan 7. ilimiz

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep’ten sonra en çok ihracatın gerçekleştirildiği 7. ilimiz olan Sakarya’da 2020’nin ilk 4 ayda 137 ayrı ülkeye 72 bin 116 adet araba ihraç etmiş. Şehrin toplam ihracatı ise 9 milyar 22 milyon olarak kayıtlara geçti.

Bu arada Sakarya’da bulunan fabrikalar Ocak ile Nisan ayları arasında ihraç edilen 360 bin 749 arabanın yüzde 21’ini üretti. Toplamda 64 bin 3 adet otomobil, 44 pick-up kamyonet, 211 midibüs, 123 otobüs, 7 bin 735 traktör ile toplamda 72 bin 116 araba üretilmiş. Günlüğe vurduğunuz zaman Sakarya ilinde her gün 589 adet aracın banttan indiği ortaya çıkıyor.

Liderlik koltuğu Toyota’nın

Üretim adetlerini şirketlere göre sıraladığımızda ise Toyota’nın lider olduğunu görüyoruz. Ardından Türk Traktör ve Otokar geliyor.

Mart ayının ortalarında Türkiye genelindeki tüm fabrikalarda üretime ara verilmiş, bantlar durdurulmuştu. Başlangıçta 2 haftalık planlama yapılmış olsa da kapanma Nisan’a kadar sarktı. 13 Nisan’da ise fabrikalar aşama aşama üretime kaldıkları yerden devam ettiler. 11 Mayıs’a gelindiğinde ise tüm fabrikalar açıldı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version