Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden birisi de otomotiv sektörü oldu. Dev firmalar bile sıkıntılar çekmeye başladı. Daha çok zaman geçmeden yarı iletken çip üretiminde sıkıntılar yaşandığı nedeniyle bazı markaların üretimi durdurma kararı aldığını gördük.

Önce Ford Motors bazı fabrikalarında yarı iletken çip sıkıntısı nedeniyle üretime ara verme kararını açıklamıştı. Sonra Nissan, sonra General Motors ve Oyak Renault. En son TOFAŞ kanadından da bu yönde bir haber gelmişti. Şimdi ise bu devlerin arasına yeni markaların katılacağı ortaya çıktı.

Otomotiv Sektöründe Zor Günler Yaşanabilir

3 firma daha mikroçip yetersizliği ve diğer birkaç nedenden ötürü geçici olarak üretim durdurma kararı aldığını açıkladı. Önce Volvo bir açıklama yaptı ve yarı iletken çiplerin yetersiz olması nedeniyle belli fabrikalarda üretim durdurma kararını duyurdu.

Sonrasında ise Honda cephesinden bir açıklama geldi. Honda ise hem malzeme eksikliğini hem de kötü hava şartlarını gösterdi. Honda’nın Kuzey Amerika bölgesinde yaşanan kötü hava durumları nedeniyle üretim hattında sorunlar yaşadığı biliniyor. Yani burada tek neden çip değil.

Son olarak ise Toyota benzer bir açıklama yaptı. Otomotiv devinin de gerekçeleri de hemen hemen aynı gerekçeler. Yine çip sorunu ve bazı petrokimya ürünlerinin eksik olması.

Firmaların bir bir üretime ara verdiklerini açıklaması üzücü. Bu durumda otomobil fiyatlarının yeniden değişmesi söz konusu olabilir.

Pandeminin ilk dönemlerinde de benzer şekilde stok sorunları yaşanmıştı ve birçok otomobil markası bu nedenle fiyatlarını yükseltmişti. Aynı durum geçerli olur ve yeni bir stok sorunu yaşanmaya başlarsa, ikinci ellerde yine fiyat artışı yaşanabilir.

Dileriz böyle bir durum olmaz ve otomobil devleri eksiği giderecek bir düzen bulabilirler. Özellikle yarı iletken çip üretimi konusunda sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yoksa durum vahim. Sadece otomobil sektörü değil diğer sektörler de bu durumdan etkileniyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version