Alman otomotiv devi Volkswagen grubu bünyesinde faaliyetlerine devam eden lüks otomobil markaları Porsche ve Audi, ortak bir elektrikli araba platformu geliştirmek üzere anlaşmaya vardı. İki şirket arasında varılan mutabakat neticesinde oluşturulması planlanan ortak platform, kurumların maliyetlerini azaltmalarına ve kârlılık seviyelerini artırmalarına imkân tanıyacak.

Takipçiler, otomobil dünyasında bu tür işbirliklerine pek de yabancı sayılmaz. Renault – Nissan ve Mitsubishi gibi firmaların kurduğu ittifaklar, rakip şirketleri de maliyetleri kısabilmek için birlikte hareket etmeye mecbur kılıyor.

Giderlerden tasarruf edilecek

Konuyla ilgili Stuttgarter Zeitung ve Stuttgarter Nachrichten isimli Alman gazetelerine demeç veren Audi CEO’su Rupert Stadler, “Milyar euroluk bütçelerle elektrikli araçlar için platform geliştirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Porsche CEO’su Oliver Blume da “Eğer her iki şirket de elektrikli otomobil için kendi başına hareket edip platform geliştirmeye kalksaydı, giderler yüzde 30 daha fazla olacaktı” dedi. Buna göre Audi’de çalışan 500 mühendis ve Porsche’den de 300 kişilik beyin takımı, ortaklaşa platform geliştirmek için çalışmalara başlayacak.

İlk modelller 2021’den itibaren geliyor

Her iki lüks otomobil markası da 2021 yılından başlayarak ortak platform üzerine inşa edilmiş modellerini satışa sunmayı hedefliyor. Ingolstadt fabrikasındaki üretim hattı çalışmaya başladığında Audi iki yeni sedan, Porsche ise iki yeni SUV tam elektrikli modelini banttan indirmeye hazırlanacak.

Porsche CEO’su Blume, iki şirketin ortak üretime Leipzig’de de başlayabileceğini belirtti. Şuanda Porsche’nin Macan SUV modeli halihazırda Leipzig’de üretiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version