Almanya Federal Ulaşım Dairesi veya asıl Almanca adıyla Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bugün yayınladığı basın bildirisiyle otomobil satış rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre Almanya’da Tesla haricinde diğer tüm otomobil markaları satışlarda kan kaybetmiş. Fakat her nasılsa ABD’li elektrikli otomobil üreticisi bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla artış trendini yakalamayı başarmış.

Palo Alto menşeli firma, Ocak – Eylül 2019 dönemine kıyasla yüzde 24.5 oranında satışlarını arttırmış bulunuyor. Listede artış yaşayan tek firma Tesla, bu da ilginç. Diğer firmaların bir önceki seneye göre daha az araba satmasının sebebi ise belli: Koronavirüs salgını.

İşin ilginç Tesla, Almanya’daki fabrikasını bitirmeyi henüz başarabilmiş değil. Önümüzdeki sene tamamlanacak fabrikada Model Y’nin de üretilmesi planlanıyor.

Öte yandan Almanya genelinde ruhsat çıkarılan elektrikli otomobil sayısı da artış göstermiş. Öyle ki sırf geçen ay 21 bin 188 tane tam elektrikli, 54 bin 36 tane hibrid ve 20 bin 127 tane de plug-in hibrid araç satışı gerçekleşmiş. LPG ve CNG yakıtlı arabaların satışında da benzer bir artış söz konusu. Şaşırtıcı olan ise benzinli araç satışlarının yüzde 17.6 oranında düşmüş olması.

İnşaatı devam eden Gigafactory Berlin önümüzdeki sene Temmuz ayında üretime başladığında Tesla’nın Audi, BMW ve Mercedes Benz gibi yerli rakiplerini çok daha zorlu günler bekliyor olacak. Çünkü bu fabrika Tesla’nın yüzde 10’luk gümrük vergisinden kaçınmasını sağlayacak ve müşterilere daha rekabetçi fiyat sunabilmesini sağlayacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version