Bundan seneler önce otomobil üretimini durduran İsveç menşeli Saab markası, günümüzde ağırlığı daha çok jet savaş uçakları geliştirmeye vermiş durumda. Dev şirket şimdilerde İsveç sınırları dışındaki ilk fabrikasını Brezilya’nın São Bernardo do Campo şehrinde faaliyete geçirdi. Bu tesislerde Griben E/F savaş uçakları üretilecek. Aynı zamanda Brezilya Hava Kuvvetleri’nce kullanılan savaş uçakları için yedek parça üretimi de aynı şekilde fabrikada gerçekleştirilecek.

İsveçli bir markanın Brezilya’da savaş uçağı fabrikası kurması pek mantıklı gelmeyebilir. Ancak Brezilya envanterinde en fazla Gripen bulunduran ülkelerin başında geliyor.

Brezilya’da ihale kazanmıştı

Saab 2014 yılında Boeing’in F/A-18 Super Hornet’i, Dassault Rafale ve Eurofighter Typhoon’un da bulunduğu rakiplerini geride bırakarak Brezilya’daki jet savaş uçağı ihalesini kazanmıştı. Teknoloji transferinin tüm teklifler için şart olduğu bu ihalenin ardından Brezilya Hava Kuvvetleri 72 adet E/F savaş uçağı siparişi vermişti.

Fabrikada 70 kişi çalışacak

Tam adı Saab Aeronáutica Montagens (SAM) olan fabrikada 70’den fazla işçinin çalışması bekleniyor. Bu işçilerin yarısına yakını da İsveç’te eğitim aldıktan sonra işbaşı yapacak. 2024 yılı itibariyle ise fabrikanın 200 kadar işçiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Başlangıçta SAM fabrikası Gripen’in tek koltuklu versiyonu için kuyruk konileri ve uçağın ön yüzünde kullanılan metal aksamın üretimini gerçekleştirecek. Gelecekte ise hava frenleri, arka gövde, yan kanatlar ve iki koltuklu versiyonun ön yüzü de fabrikanın üretim yetenekleri arasında yer alacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version