COVID-19 salgınının çıkış noktası Çin aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil pazarı olma özelliğine de sahip. Şimdilerde ise şaşırtıcı bir şekilde Nisan ayında ülke genelinde lüks otomobil satışlarında artış yaşandığı ortaya çıktı.

Çin Otomobil Bayileri Derneği tarafından yayınlanan verilere göre lüks otomobil markalarına ait bayiler geçen ay 277 bin adet araba satışı gerçekleştirdiler. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11.1 artış demek. Genel olarak binek otomobil pazarına ise 1.48 milyon adet yeni araba katıldı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5’lik bir düşüş yaşandı.

Lüks arabaların toplam pazar içindeki payı da arttı

Nisan ayı verilerine bakmaya devam ettiğimizde ise lüks otomobillerin toplam pazar içindeki payının yüzde 18.7 olduğunu görüyoruz. Bu da geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 3.6’lık bir artışa işaret ediyor.

Genel pazar içerisindeki payında ise yüzde 0.4’lük ufak bir artış yaşanmış. 2019 Nisan’ında lüks otomobillerin toplam pazar içerisindeki payı yüzde 15.1 olarak kayıtlara geçmişti.

Yüzde 16.4 küçülme söz konusu

Her ne kadar Nisan ayında toparlanma yaşanmış olsa da Çin’in lüks otomobil pazarı, yılın ilk 4 ayına ait veriler incelendiğinde daralma yaşamış. Yüzde 16.4’lük düşüşle toplam 795 bin adet araba satılmış. Bunun sebebi malum: Koronavirüs salgını.

Fakat Mart ayında lüks otomobil markalarının bayilerin tekrar açılmasını sağlayacak önlemleri duyurmasının ardından satışlarda toparlanma eğilimine girilmiş. Bu sayede Mart ve Nisan ayları yalnızca yüzde 3.1’lik bir düşüşle atlatılmış.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version