Koronavirüs salgınının başlangıç noktası Çin, uyguladığı kapsamlı tedbirlerle en azından Wuhan genelinde yeni vakaların ortaya çıkmasını engellemişe benziyor. Ekonomisi ve diğer ülkeler nezdindeki itibarı ciddi manada sarsılan ülke şimdilerde yaralarını sarmanın peşinde.

Dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı olması hasebiyle önde gelen araba üreticilerinin fabrikalarının bulunduğu Çin, salgına karşı önlem olarak birçok fabrikayı kapatma kararı almıştı. Salgının hız kesmesinin ardından eyalet yönetimleri çeşitli teşvik paketleri açıklayarak insanları yeniden sıfır otomobil satın almaya teşvik etmeye başladı.

Teşvik paketleri gayet cazip

İnsanların sokağa daha az çıkmaya başladığı bir ortamda araba satışlarının bıçak gibi kesileceğini tahmin etmek pek güç değil. Hal böyle olunca Çin’in bazı bankaları, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için faizsiz kredi imkânı sunmaya başladı

Örnek vermek gerekirse Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou’da yeni nesil elektrikli arabalardan satın alan vatandaşlara 1,408 dolar değerinde indirim yapılacak. Keza Zheijang eyaletinin başkenti Hangzhou’da da benzer teşvikler hayata geçirilmiş durumda. Markalar da “Şimdi al, 3 ay sonra ödemeye başla” gibi çeşitli kampanyalar düzenliyorlar.

Satışlarda ani düşüş yaşanmıştı

Yolcu tipi araç satışları geride bıraktığımız Şubat ayı içerisinde, bir önceki seneye kıyasla yüzde 78.5 oranında azalmıştı. Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrisinde yaşanan kan kaybını durdurmak için kesenin ağzını açan Çin’in bunda ne denli başarılı olacağını zaman içerisinde göreceğiz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version