2014 yılında düşük satış rakamları yüzünden Çin’de otomobil satışı durduran Seat, şimdilerde elektrikli araba üretip Çinlilere satmayı hedefliyor. Volkswagen AG çatısı altında faaliyetlerine devam eden İspanyol Seat SA bu kez farklı bir marka adı altında faaliyetlerini sürdürecek. Ülke genelinde satılacak elektrikli otomobiller yine Çin’deki fabrikalarda üretilecek.

Hatırlanacağı üzere geçen sene Eylül ayında Volkswagen, Çin’in en güçlü otomobil üreticilerinden Anhui Jianghuai Automobile (JAC) firmasıyla iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Geçtiğimiz Cuma günü de Volkswagen Çin’deki üçüncü girişimini resmen duyurdu ve Seat’ın elektrikli otomobil üretmeye başlayacağını açıkladı.

304 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen proje kapsamında JAC ile Seat güçlerini birleştirecek. Otomobil üretimi, satış ve pazarlama, ihracat ve ikinci el satış gibi servisler ortaklaşa hayata geçirilecek.

Komünist bir rejimle yönetildiği için diğer ülkelere kıyasla dış dünyaya daha kapalı konumda olan Çin, tamamen elektrikli otomobil üreten markaların pazara girişine izin veriyor. Mayıs ayında hükümetten izin almayı başaran Volkswagen-JAC ortaklığı tamamen özgün bir marka çatısı altında araç üretmeye başlayacak.

Volkswagen pazarda tutunmayı başarabilecek mi?

Çin hükümetinden izin alınması olumlu bir gelişme, ancak yine de ülke genelinde Volkswagen’in işinin hiç de kolay olmadığı söylenebilir. Çünkü Çin’de artan hava kirliliği nedeniyle elektrikli otomobillere olan ilgi had safhada. Yerli birçok firma ve hükümet destekli yeni girişimler yüzünden sektörde rekabet hayli yüksek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version