Japon otomobil üreticisi Subaru, ABD’nin Indiana eyaletindeki fabrikasını COVID-19 salgınına karşı alınan önlemler doğrultusunda kapatma kararı aldı. Buna göre saatlik çalışan işçilerin tamamı eve gönderildi.

Aslına bakılırsa Subaru üretim faaliyetlerini 23 Mart tarihinden itibaren askıya başlamıştı. Ardından bu süre 6 Nisan’a kadar ertelenmişti. Şuan alınan son kararla bu süre 20 Nisan’a kadar uzatıldı.

İlk etapta 1 hafta süreceği belirtilen eve gönderme kararının Pazartesi günü itibariyle başlayacağı öğrenildi. Konuya ilişkin şirketten e-posta yoluyla yapılan açıklamada “Indiana eyaletindeki Subaru fabrikasında çalışan personelimize önümüzdeki 3 hafta boyunca tam maaş ödemeye devam etmek isterdik. Ancak bu hafta izne çıkarılacak olan saatlik çalışanlar ücretsiz izinde sayılacak” denildi.

Ek olarak “Otomobile olan talebin azalması ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların yanı sıra sağlıkla ilgili riskler nedeniyle üretime devam etme fikri sürdürülebilir değildi” cümlelerine de yer verildi.

Son 90 gündür çalışanlar maaş almaya devam edecek

Geçici olarak fabrikaya kabul edilen saatlik işçilerin maaş almaya devam edebilmeleri için son 90 gündür çalışıyor olmaları şartı aranıyor. Bu şartı karşılayanlar 10 Nisan, yani bugün itibariyle maaş almaya devam edecekler.

Son olarak Subaru, sağlık sigortası ve diğer yan hakların aynen korunacağını da belirtti. Saatlik çalışan personel 13 Nisan’dan sonra işsizlik maaşına da başvurabilecekler.

Indiana’nın Lafayette şehrinde bulunan fabrikada yaklaşık 6 bin kişi çalışıyordu. Bunları 5 bin 300’ü saatlik işçiydi. Geri kalan tam zamanlı personel uzaktan çalışmaya devam edecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version