Apple’ın uzun yıllardır sessiz sedasız üzerinde çalıştığı otonom, yani sürücüsüz araba projesi halen daha gizemini korumayı sürdürüyor.

Bugüne dek hakkında birçok sızıntı kaynaklı haberin çıktığı projeye ilişkin konuşmamakta ısrarcı olan Apple, gizli kapaklı yürüttüğü bu projedeki sır niteliğindeki bilgilerin çalınmaması noktasında da hayli tutucu. Ancak görünüşe göre Apple, bu kez otonom araç projesiyle ilgili sırları pek de iyi koruyamamış.

NBC Bay Area tarafından hazırlanan ve Cult of Mac‘te yayınlanan bir habere göre FBI, Çin vatandaşı olan Apple mühendisi Jizhong Chen‘i Apple’ın otonom araç projesiyle ilgili ticari sırları rakip firma için çalmakla suçlandı.

Chen’den şüphelenen Apple sessiz sedasız araştırma yapmaya başladı ve bir başka çalışan Chen’in hassas çalışma alanlarında gizli fotoğraflar çektiğini keşfetti. Yapılan şikayetin artından Çinli personel gözaltına alındı.

Sırları rakip firmaya veriyormuş

Apple’ın güvenlik personeli tarafından yapılan aramalarda kişisel bilgisayarında Apple’ın fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu onlarca rehber, şematik ve diyagram dosyasının bulunduğu Chen’in doğrudan Apple’a rakip olan Çinli bir rakip firmaya bu bilgileri sattığı ortaya çıktı.

Daha önce de başlarına gelmişti

Aslında bu Çinli şirketlerin Apple’ın sırlarını çalmaya kalkıştığı ilk girişim değil.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında da eski bir Apple çalışanı, şirketin sürücüsüz otomobil projesiyle ilgili verileri çalmaya çalışırken yakalanıp gözaltına alınmıştı. Hal böyle olunca Apple’ın ipleri sıkı tutması gayet anlaşılabilir bir hal alıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version