Amerika Birleşik Devletleri Arizona eyaletinde test sürüşleri halen devam eden Uber‘in yapay zekaya sahip sürücüsüz otomobili kaza yaptı. Kazada henüz kimliği açıklanmayan bir kadın hayatını kaybetti. Uber tüm otonom test sürüşlerini geçici olarak durdurma kararı aldı.

Kazanın Tempe şehrinde kuzey yönünde seyretmekte olan Volvo marka Uber aracıyla yaya şeridi bölgesinin dışında yürüyen kadına çarpmasıyla yaşandığı belirtiliyor.

Hastaneye kaldırılan kadının ağır yaralı olarak tedavi altına alındığı ancak tüm müdehalelere rağmen kurtulamadığı belirtildi. Bisiklet satıcısı olduğu öğrenilen kadının kimliği henüz açıklanmadı.

Yaşanan elim olay karşısında aileye baş sağlığı dileyen Uber, yerel yöneticilerle tam işbirliği içinde olduğunu duyurdu.

Uber, Alphabet Inc ve General Motors Co’nun da dahil olduğu şirketlerin otonom araçları geliştirilmesiyle motorlu taşıtlardaki ölüm oranlarının azalacağı ve milyon dolarlık işler yaratması bekleniyor. Ancak bu kaza, otonom otomobillerin gerçek insanların olduğu gerçek dünyada kendi başına bırakılmasının yaratabileceği potansiyel tehlikenin ve bunun önündeki zorlukların altını çizdi.

ABD’li milletvekilleri kendi kendini süren yapay zekaya sahip otomobillerin mevzuatını tartışıyor.

Senatör Edward Markey bir demeçte, “Bu trajik kaza, otonom araçları kamu yollarına dağıtırken neden ihtiyatlı davranmamız gerektiğinin altını çiziyor.” dedi.

Kaza sonrası San Fransisco, Toronto, ve Pittsburgh başta olmak üzere tüm yapay zekaya sahip sürücüsüz araba testlerinin durdurulduğunu açıklayan Uber, kazaya neden olan Volvo markalı otomobilin sürücü güvenlikli otonom modda olduğunu doğruladı.

Çinli Geely’in sahibi olduğu İsveç otomobil markası Volvo, kazada arabayı kontrol eden yazılımın kendilerine ait olmadığını açıkladı.

Hatırlanacağı üzere Şubat ayında da Uber’in sürücüsüz bir otomobili başka bir araca çarpmış ancak ölümle sonuçlanmamıştı. Bu Uber’in olay ilk ölümlü kazası olarak kayıtlara geçti.

Olayla ilgili soruşturma devam ederken Temple Polis Şefi Ronald Elcock basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte olayda kimin hatalı olduğunu incelediklerini kaydetti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version