Türkiye otomotiv sanayisinin ihracat serüveni 90’ların ilk yarısında başladı. O günlerde binli adetlerdeki ihracat, bugün milyon adetlere ulaştı. Son beş yıldaki yatırımlarla Türkiye, dünyanın sayılı ihracatçı ülkeleri arasına girdi. Hatta dünyada toplam otomotiv üretiminin ihracata oranı en yüksek ülke oldu.

Türkiye’nin İhracat Oranı Yükseldi

2018 yılında 1 milyon 550 bin adet araç üretip, 1 milyon 319 bin adedini ihraç eden Türkiye’nin ihracat oranı yüzde 85 gibi yüksek seviyeye çıktı. Böylece Kanada, Meksika, Güney Kore gibi ihracatçı ülkeleri geride bıraktı. 2017 yılında Kanada, dünyada üretiminin ihracata oranı en yüksek ülke konumundaydı. Ancak, toplam ihracatının yaklaşık yüzde 80’ini Avrupa ülkelerine yapan Türkiye’nin otomotiv ihracatında tehlike çanları çalmaya başladı. Bunun nedeni ise Avrupalıların otomobil tercihlerinin hızla değişmesi.

Türkiye’de üretilen otomobillerin kasa tipleri ağırlıklı olarak hatchback ve sedan, motor seçenekleri ise benzinli ve dizel

Son yıllarda Avrupa pazarında ise hatchback, MPV gibi bir dönem popüler olan kasa tiplerini yerini SUV’lara bırakmaya başladı. 2017 yılında yüzde 30,5 olan SUV araçların pazar payı 2018 yılında yüzde 35’e çıktı. Yapılan tahminlere göre 2025 yılında bu oran yüzde 43’e ulaşacak.

Avrupa’da bir başka önemli değişiklik de dizelde yaşanıyor. Emisyon skandalı sonrası dizel otomobil satışları hızla düştü. 2013 yılında yüzde 52 seviyesinde olan dizelin pazar payı 2018 yılında yüzde 35’e geriledi. 2030 yılında dizelin pazar payının yüzde 10’a kadar gerileyeceği öngörülüyor. Dizelin payı düşerken, alternatif yakıtlarla çalışan araç satışlarında ise artış görülüyor.

Türkiye’yi Yakın Gelecekte Bekleyen Tehlike!

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) de bu değişimden yola çıkarak, yakın gelecekte Türkiye’yi bekleyen tehlikeye dikkat çekiyor. 2018’de toplam ihracatın yüzde 1 gerilemesine rağmen, otomobildeki düşüşün yüzde 5 olduğunu hatırlatan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, bu durumun AB pazarındaki durağanlaşma ve SUV talebine olan artıştan kaynaklandığını ifade ediyor.

Eğer Türkiye otomotiv sanayisi Avrupa pazarını kaybetmek istemiyorsa kabuk değiştirmeli. Bir an önce Avrupalıların ihtiyaçlarına cevap verecek araçlar üretmeye başlamalı. Aslında Türkiye’de üretim yapan otomotiv firmaları Avrupa pazarındaki değişen talebin farkında… Son birkaç yıldır SUV ve alternatif yakıtlarla çalışan otomobil üretimi konusunda önemli yatırımlara imza atıyorlar.

SUV ve Hibrit Alanında Yaşanan Gelişmeler

Bu konudaki ilk adımı atan Toyota, Adapazarı’ndaki fabrikasında SUV ve hibrit üretmeye başladı. Toyota yaptığı yatırımın karşılığını, artan ihracatıyla aldı. Oyak Renault ise Fransız Renault’nun hibrit motor üssü olacak. Bursa’da üretilen hibrit motorlar başta Clio olmak üzere markanın diğer modellerinde de kullanılacak.

İzmit’teki tesislerinde A ve B segmentinde hatchback üretip ihraç eden Hyundai Assan da SUV üretimi için hazırlık yapıyor.

Yaklaşık 25 yıllık ihracat serüveninde önemli başarılara imza atan Türkiye otomotiv sanayisi, bu değişimi de başarıyla gerçekleştirecektir.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version