Dünyanın en ucuz arabasını üreten Tata, anavatanı Hindistan’da umduğunu bulamayınca Nano’nun üretimini günde 2 adetle sınırlama kararı aldı. İlk çıktığı 2008 yılında “Halkın arabası” olarak lanse edilen Tata Nano, yalnızca 100 bin rupilik (yaklaşık 6 bin TL) fiyata sahipti.

Hindistan’ın dar ve orta gelirli ailelerini hedefleyen model 4 kapılı olmasına rağmen aradan geçen 10 yılda hedeflenen satış rakamlarına ulaşamadı. Bugün gelinen noktada ise Tata Motors bayileri yeni Nano siparişi almayı durdurdu. Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Nano fabrikasında da üretim günde 2 adetle sınırlandırıldı.

Satışlar her geçen yıl daha da azaldı

2016’nın Ağustos’unda ülke genelindeki 630 satış noktası üzerinden 711 adet Nano siparişi alan Tata, bu yılın aynı ayında yalnızca 180 sipariş alabildi. Siparişlerin sayısı Eylül’de 124, Ekim’de ise yalnızca 57 oldu.

Düşüşün sebebi gizemini koruyor

Daha çok iki tekerlekli motorlu araçların kullanıldığı Hindistan’da halk, şimdilerde hiç olmadığı kadar araba satın alma eğilimide. 2016 ve 2017’nin Mart ayları arasında toplam 2.1 milyon adet arabanın satıldığı ülkede pazar yüzde 3,85 büyürken Tata Nano’nun bu pazardan neredeyse hiç pay alamaması çok ilginç.

Yumurta şeklindeki araç modeli kalabalık ve çoğu zaman park yeri sorunu yaşanan Hint şehirlerinde park etmesi çok kolaydı. Üstelik sarı, mor ve yeşil gibi göz alıcı renklerde de üretilmişti.

Maliyetlerden kısmak için donanım özellikleri düşük tutulan Nano’nun baz sürümünde klima, otomatik cam ve merkezi kilit bulunmuyordu. Artık standart haline gelen bu donanımın bulunmayışıyla birlikte zamanla artan fiyatlar, Nano’nun başarısızlığa uğramasına yol açmışa benziyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version