Lübnan’ın Beyrut şehrinde meydana gelen korkunç patlama herkesin malumu. Günlerdir haber bültenlerine konu olan patlamaya şehrin limanında depolanan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığı ortaya çıkmıştı.

ABD tarihindeki en büyük geri çağırma kararının merkezindeki Japon hava yastığı tedarikçisi Takata’nın eski bir danışmanı, Beyrut’taki patlamaya yol açan amonyum nitratın kullanıldığı hava yastığı patlatıcılarının halen daha milyonlarca araçta kullanılmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

Şarapnel parçalarıyla ölüme bile yol açabiliyor

Amonyum nitratla kaza anında ufak bir bilinçli patlama yaşatılıyor ve hava yastıklarının şişmesi sağlanıyor. Ancak Takata modellerinde amonyum nitratın miktarını tam ayarlayamadığı için çok daha şiddetli bir patlama meydana geliyor. Bu da şarapnel parçalarıyla sürücü ve yolcuların ağır yaralanmalarına, bazen de ölmelerine neden oluyor.

“Katil Hava Yastıkları: Otomobil Markalarının Bilmenizi İstemediği Ölümcül Sır” isimli kitabın yazarı Jerry Cox, önceden Takata bünyesinde çalışmış bir isim. Cox, “Yaklaşık bir milyon kadar arabada hala daha Takata marka hava yastığı patlatıcıları kullanılıyor. Bu da ABD genelinde kilolarca patlayıcının bulunduğu anlamına geliyor” dedi.

1 milyar dolar tazminat ödedi

2017 yılında Takata açılan tazminat davalarına karşı mücadele edemez hale geldi ve suçunu kabul ederek anlaşma yoluna gitti. 1 milyar dolar ceza ödemesi yaptıktan bir sene sonra da iflasını açıkladı.

Çin menşeli Key Safety Systems şirketi Takata’dan geri kalan her şeyi 2018 yılında 1.6 milyar dolara satın aldı ve markanın ismini Joyson Safety Systems olarak değiştirdi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version