Sürücüsüz otomobiller televizyon ve filmlerde göze gayet hoş görünüyor olsa da, gerçek hayatta doğru kararlar alabilmelerini sağlamak pek kolay olmuyor. Söz konusu insan hayatı olduğu zaman otonom araç yazılımlarına güvenmek halen daha akıllıca değil.

Zaten geliştirici şirketler de bunun farkında oldukları için her zaman sürücünün gözünü yoldan ayırmamasını sağlayacak önlemler alıyorlar.

Her ne kadar ismi “Autopilot” olsa da Tesla’nın sürücüsüz seyahat yazılımı hala daha insan müdahalesine ihtiyaç duyuyor. Yani direksiyonun başında uyuyarak veya film izleyerek Tesla Autopilot’u aktif halde kullanabilmeniz mümkün değil. Gerektiği zaman kontrolü ele almanız icap edebiliyor. Ne yazık ki Tayvan’da yaşayan Tesla sahibi Bay Huang, bunu acı bir şekilde tecrübe etti.

Tayvan’ın 1 Numaralı Ulusal Otoban’ında aracıyla seyahat eden Huang, yolda bir kamyonun yan yattığını görünce frene bastığını söylüyor. Ancak görünen o ki aracın Autopilot yazılımı kamyonu algılamakta başarısız olmuş ve dümdüz ilerlemeye devam etmiş.

110 km/s hızla kamyona çarptı

Tabii devrilen kamyonla 110 km/s hızla hareket eden arabanın arasındaki mesafe azalınca frenleme işe yaramamış ve kaza gerçekleşmiş. Neyse ki sürücü kazayı sağ atlatmış.

Bu kaza bize Tesla Autopilot yazılımının yolda yan yatmış bir kamyonu tespit etmekte başarısız olduğunu gösteriyor. Belki de yazılımda o an bir “bug” ortaya çıktı ve frenleme işe yaramadı, bunu henüz bilmiyoruz. Muhtemelen Tesla’nın soruşturmasından sonra neler olup bittiğini ancak öğrenebileceğiz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version