ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin mali tablolarını yayınladı. Buna göre şirket tam 16 milyon dolar kâr elde etti ve üç çeyrektir art arda kâr açıklamış oldu.

Açıklanan bu kâra en büyük katkı ise Model Y crossover aracından geldi. Bu zamana kadar kâr elde edemeyen Tesla, yılın ilk 3 aylık zaman diliminde 87 binden fazla Model 3 ve Model Y üretimi gerçekleştirdi. Her iki model de Tesla’nın en ucuz arabaları olmasıyla biliniyor. Üretilen arabaların 76 bin adedi ise müşterilere teslim edildi.

Bunun yanı sıra 12 bin adet Model S ve Model X teslimatı da gerçekleştirildi. Ancak bir önceki senenin aynı dönemine ait rakamlarla kıyasladığımızda yüzde 21’lik bir düşüş söz konusu. Keza senelik bazda bu düşüş yüzde 40’ı buluyor. Tesla ise bu düşüşün gerekçesi olarak küresel pandemi ilan edilen COVID-19’u gösteriyor.

Model Y satışları sırtladı

Aslına bakılırsa Tesla modelleriyle haşır neşir çoğu kişi Model Y’nin üretim sürecini bir fiyasko olarak değerlendiriyordu. Gerçekten de müşterilere söz verilen tarihte arabaları teslim edilemedi ve uzunca bir süre hedeflenen seri üretim adedi yakalanamadı. Bu firmaya hem para, hem de prestij kaybettirdi.

Ancak geldiğimiz noktada Tesla’nın Fremont fabrikasında işler rayına oturmuşa benziyor. Öyle ki 2017’nin 6 aylık dönemi boyunca üretilen Model 3 sayısı kadar Model Y, bu yılın ilk üç ayında üretilebilmiş.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version