Otomotiv üreticileri için mühendislik hizmeti veren FEV’in Elektronik ve Elektrifikasyon Başkan Yardımcısı Thomas Hülshorst, akıllı araç teknolojileri ve otomobilin geleceği hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Thomas Hülshorst ile Soru Cevap

Akıllı araç teknolojilerinden kısaca bahseder misiniz?

Dr. Thomas Hülshorst: Günümüzde akıllı araçlar sahip oldukları haberleşme (telematik) modülleri aracılığıyla internete bağlanıp Yoğun Trafik Asistanı gibi gelişmiş sürüş destek sistemleriyle (ADAS) sürücüleri desteklemektedir.

Önümüzdeki yıllarda bu teknolojilere yeni özellikler eklendiğini ve bu teknolojilere sahip araçların pazar payının arttığını göreceğiz. Gelişmiş sürüş destek sistemlerinin bir sonraki aşaması Otoyol Pilotu ya da Uzaktan Park gibi ileri otomatik sürüş fonksiyonları olacaktır.

Ayrıca araç yazılımları internet üzerinden araca bağlanılarak güncelleştirilebilecektir. Böylece araca yeni fonksiyonların eklenmesi mümkün olacaktır.

FEV’in akıllı araç teknolojileriyle ilgili çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Hülshorst: Otonom sürüş, bağlanabilirlik (araçlar arası bağlantı ya da araç-alt yapı bağlantısı) ve dijital servisler FEV’in yeni teknolojiler geliştirmeye odaklandığı alanlardan birkaçıdır. FEV’in bu alandaki yaklaşımı bu teknolojileri en yararlı sistemleri ve özellikleri oluşturacak şekilde bir araya getirmektir.

FEV’de hibrit ve elektrikli güç aktarma elemanlarının geliştirilmesi de akıllı araç teknolojileriyle birlikte sürdürülmektedir.

Akıllı araç teknolojileri sayesinde otomobiller her geçen gün otonom sürüşe daha çok yaklaşıyorlar. Otonom sürüşe sahip araçları yollarda ne zaman göreceğiz?

Hülshorst: Otonom sürüşün hayata geçirilmesindeki en büyük zorluklar hava durumu, ışık/aydınlatma, trafik, yol koşulları, engeller ve yayalar gibi çok sayıda sınır koşullarının var olmasıdır.

Otonom araçların “her zaman ve her yerde” sürülmesi şu an için trafiğe açık yollarda mümkün değildir. Ancak “bazen ve bazı yerlerde” mümkün olan otonom sürüş uygulamalarını trafiğe kapalı sayılabilecek sınırlı alanlarda yük taşıma ve toplu taşıma gibi uygulamalar için önümüzdeki 3-5 yılda görmek mümkün olacaktır.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version