Toyota yaklaşık 50 yıldır pazarda alıcı bulan, ancak Türkiye’de adı sanı hiç bilinmeyen sedan modelinin üretimine durdurma kararı aldığını açıkladı. Japon basınında yer alan habere göre 2019 yılının sonunda Toyota, Mark X modelini artık üretmeyecek.

Lüks ve performanslı bir sedan modeliydi

Bugüne dek sadece Uzakdoğu Asya bölgesinde satılan Mark X yola ilk kez 1968 yılında, Mark II adıyla çıktı. Takvim yaprakları 2004’ü gösterdiğinde modelin adı Mark X olarak güncellendi. Aracın ismi değişmiş olsa da temel prensibi hiç değişmedi. En başından beri arkadan itişli, sınıfına göre iyi performans veren lüks bir sedan modeli olarak pazarda alıcı buldu.

Bu yönüyle Mark X’in Japonya’nın BMW’si veya Lexus’u olarak tanımlayabilmemiz mümkün. Toyota Camry haricinde alternatif bir model bakanların tercihi olan Mark X’i ister arkadan itişli, ister sürekli dört çeker satın alabiliyorlardı.

Mark X’in üretiminin sonlanması bir devrin kapanması anlamına geliyor. Fakat muhtemelen Toyota ilerleyen günlerde arkadan itişli yeni modellerini tanıtabilir. Sürekli genişleyen spor araba gamına yeni modellerin katılması söz konusu.

Corona adıyla da satışa sunulmuştu

1969 yılında ABD’de Corona adıyla pazarda alıcı bulan Mark II‘nin gövde tasarımı 1977 yılında ciddi manada değişti. İsmi de bu dönemde Cressida olarak güncellenen araba 1992’ye kadar ABD başta olmak üzere birçok ülkede satıldı.

Özellikle nostaljik Japon araçlarını sevenler için bu iki modelin ayrı bir yere sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version