Japonya’nın en büyük otomobil üreticisi Toyota, bugün yaptığı basın açıklamasıyla kâr beklentisini yüzde 80 düşürdüğünü duyurdu. Tahmin edebileceğiniz üzere bu düşüşün sebebi Koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası pazarlarda sıfır otomobile olan talebin bitme noktasına gelmesi. Öte yandan kâr beklentisinde yaşanan yüzde 80’lik düşüş, Toyota için işlerin 9 yılın en düşük seviyesine gerilediği anlamına da geliyor.

An itibariyle tüm dünyada aşama aşama normal hayata dönüş başlamış durumda. Otomobil üreticileri de yavaş yavaş fabrikalarını yeniden açıyor, ancak üretim kapasitesi her zamankinden daha düşük olacak. Bir ayı aşkın süredir evlerine gönderilmiş olan işçilerin tekrar döndükleri fabrikalarda COVID-19’a karşı alınan sıkı önlemlere ayak uydurmaları beklenecek.

Ekonomide yavaşlama kaçınılmaz

Aralarında Toyota’nın da bulunduğu birçok otomobil markası bu süreçte bilinçli olarak her zamankinden daha az araba üretecek. Fabrikalarda işçilerin uyması gereken sosyal mesafe kuralları ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar bunun ana sebebi. Öte yandan ekonomide beklenen daralma ve yavaşlama da bunda önemli bir etken. İşsiz kalan veya işsiz kalmaktan korkan insanların sıfır otomobile para veremeyeceklerini tahmin etmek güç değil neticede.

2008’deki krizden bile kötü

Toyota da Koronavirüs salgını ortaya çıkana dek dünyanın en çok kâr eden otomobil üreticileri arasında yer alıyordu. Ancak gelinen nokta Toyota için dahi kötü. Öyle ki Toyota Başkanı Aiko Toyoda, canlı yayında düzenlenen basın toplantısında “Koronavirüs bize 2008’deki global finans krizinden daha büyük bir şok yaşattı” diyerek durumun vehametini vurguladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version