Toyota, COVID-19 salgınına yakalanmış hastalar için özel bir ambulans geliştirdi. Virüsün çok kolay yayılabildiği gerçeğini göz önünde bulundurarak ambulansı tasarlayan Toyota mühendisleri, aracı Japonya’daki Showa Üniversite Hastanesi’nin talebi üzerine geliştirmişler. Dıştan herhangi bir minibüsten farksız gözüken ambulans modeli pek aşina olmadığımız bazı özelliklere ev sahipliği yapıyor.

Japonya’nın yanı sıra diğer birçok ülkede kullanılan hafif ticari Toyota HiAce modeli baz alınarak geliştirilen araba çok esnek bir yapıya sahip olduğunu önceden de kanıtlamıştı aslında. Öyle ki müşteriler, HiAce’in içini geleneksel SUV’lara alternatif olarak lüks bir şekilde döşeyebiliyorlar.

Minivan, taksi veya yük taşıma maksatlı da kullanılabilen arabanın ambulansa çevrilmesi bu yüzden pek şaşırtıcı değil.

Virüsün kuluçka süresi göz önüne alınarak tasarlandı

Showa Üniversite Hastanesi’ne özel tasarlanan bu modelde ise hastanın dış dünyadan tamamen izole bir şekilde A noktasından B noktasına güvenle ulaştırılması amaçlanmış. Koronavirüsün havadaki tükürük damlacıklarıyla bulaştığı malum.

Üstelik virüs, bulaştığı kişide en az iki gün boyunca hiçbir belirti göstermiyor. Hasta olduğundan şüphelenmeyen kişiler ise bu kuluçka döneminde virüsü onlarca kişiye bulaştırabiliyorlar.

Toyota’nın bu duruma HiAce ile getirdiği çözüm, aracın içini iki farklı kabinle ayırmak olmuş. Ön tarafta yolcu ve sürücü, arkada taşınan hastadan tamamen izole bir şekilde oturuyor. İşin ilginç tarafı her iki bölmenin havası birbirine karışmıyor ve ayrı fanlardan hava giriş sağlanıyor. Böylelikle havadaki minik sıvı damlacıklarının başka insanlara bulaşmasının önü alınabiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version