Toyota ve Suzuki, Japon otomotiv sektörünün önde gelen iki firması. Tıpkı PSA grubunun yaptığı gibi bu iki şirket de şimdilerde aralarında halihazırda kurulu olan bağı güçlendirmek için el sıkıştılar. İlk kez 6 Şubat 2017 tarihinde iyi niyet anlaşması imzalayan şirketler şimdilerde bu işbirliğini daha da güçlendirmek ve ortaklıklarını geliştirmek için yeni bir yola başvurdular.

Karşılıklı model paylaşımı söz konusu

Üreticiler arasında imzalanan yeni anlaşmaya göre Toyota, Suzuki’ye tüm pazarlarda kullanması üzere hibrid teknolojisini tedarik edecek. Buna ek olarak Suzuki’ye Avrupa’da pazarlaması için iki elektrikli model verilecek: RAV4 ve Corolla Wagon. Suzuki’nin Hindistan’daki faaliyetlerinde de bu hibrid teknolojilerinden faydalanması planlanıyor.

Peki, bunun karşılığında Suzuki’den Toyota’ya ne verilecek dersiniz?

Firma, Toyota’ya Ciaz ve Ertiga isimli iki kompakt modeli verecek ve bu araçlar Hindistan’da Toyota logosuyla satışa çıkacak. Öte yandan Toyota, Suzuki’nin motorlarını kompakt arabalarında kullanacak ve bunları Avrupa’ya dağıtmak üzere Polonya’da üretecek. Baleno, Vitara Brezza, Ciaz ve Ertiga isimli Suzuki modelleri ise Afrika kıtası genelinde Toyota logosuyla müşterilerin beğenisine sunulacak.

Ortak model geliştirme projesi de masada

Son olarak iki otomobil üreticisinin C segmenti için yeni bir MPV modeli geliştireceğini belirtelim. Bahsi geçen bu model hem Toyota, hem de Suzuki logosuyla Hindistan’da pazarlanacak. Tüm bunlara rağmen yeni imzalanan anlaşma, iki firmanın birbiriyle adil ve özgürce rekabet etmekten de alıkoymayacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version