Japon otomotiv devi Toyota Motor, Nisan ile Haziran ayları arasında 1.5 milyar dolar net kâr elde ettiğini kamuoyuna duyurdu. Bu bir önceki seneye kıyasla yüzde 74 daha az kâr edildiği anlamına geliyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere bu keskin düşüşün sebebi COVID-19 salgınından başka bir şey değil.

Üstelik çoğu otomobil markasının zarar açıkladığı ve Renault gibi devlerin dahi iflasın eşiğine geldiği bir dönemde Toyota’nın halen daha artıda kalması bir başarı olarak kabul edilebilir.

Rakipleri bir bir zarar açıkladı

Nisan ile Haziran ayları arasında Toyota 4.6 trilyon yen gelir elde etmiş. Bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 40 düşüş yaşanmış. Operasyon geliri ise 13.9 milyar yen’de kalmış, ki bu da yüzde 98’lik bir düşüş demek.

Bir diğer Japon otomobil markası olan Honda ise geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamayla 2020’nin ilk üç ayı için 80 milyar yen net kayıpları olduğunu duyurdu. Diğer yandan Alman Volkswagen Grubu da 1.9 milyar dolar zarar açıkladı. Keza Nissan Motor da 285 milyar yen zarar ettiklerini açıklamıştı.

Çin’deki satışlar çok işe yaradı

Peki ne oldu da Toyota rakiplerine fark atmayı başardı dersiniz? Bunun sebebi Çin’de satışların çok iyi gitmesi.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de Şubat ayı için Toyota satışları yüzde 70 düşmüştü. Ancak Nisan ayından bu yana satış grafiğini pozitif yönde büyütmeyi başaran Toyota, pandeminin yaralarını sarmayı başardı. Aynı şekilde bir diğer büyük pazar ABD’de de satışlar artış gösterince ortaya bu olumlu tablo çıkmış oldu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version