Japonya menşeli otomobil üreticisi Toyota’nın son dönemde otonom araç geliştirme projeleriyle adını daha sık duymaya başladığımız Uber’e 500 milyon dolar yatırım yaptığı öğrenildi. Sektöre yakın bir kaynağın TechCrunch‘a yaptığı açıklamaya göre yatırım planı kapsamında Toyota modelleri Uber’in sürücüsüz otomobil teknolojisiyle donatılacak.

Bahsi geçen yatırım haberi ilk kez Wall Street Journal tarafından haberleştirildi. Ardından TechCrunch muhabirleri Toyota ve Uber anlaşmasını doğruladı. Ancak Uber konuya dair açıklama yapmaktan kaçındı.

Volvo ile olan anlaşmadan farklı

Halihazırda Uber’in Volvo ile benzer bir anlaşması olduğu biliniyor. Ancak Toyota ile olan anlaşma biraz farklı işleyecek. Volvo‘nun aksine Uber, otonom sürüş teknolojisine sahip arabaların işleticisi olmayacak. Bu arabalara Toyota’nın mı, yoksa üçüncü bir başka filo yöneticisinin mi sahip olacağı ise halen bilinmezliğini koruyor.

Aslına bakılırsa bu Toyota’nın Uber’le vardığı ilk anlaşma da değil. Ocak ayında düzenlenen CES fuarında Toyota, Amazon ve Uber‘in yanı sıra Didi ile işbirliğine gittiğini açıklamıştı. Keza Mazda ve Pizza Hut ile de yakından temas halinde olan şirket, elektrikli sürücüsüz araçlar yardımıyla paket teslimatı yapma projesiyle ilgilendiğini belirtmişti. Kurulan bu yeni işbirlikleri neticesinde e-Palette adı verilen konsept bir modelin geliştirilmesi hedefleniyordu.

Hedef tam sürücüsüz araçlar

Bu noktada Toyota‘nın nihai hedefinin bir gün tamamen sürücüsüz ve elektrikli modeller geliştirmek olduğu söylenebilir. Şirketin bunda ne denli muvaffak olacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version