2020 yılında satılan elektrikli araç sayısı, geçtiğimiz günlerde açıklandı. Eylül 2020 verilerine göre yapılan açıklama, sektörün nasıl bir büyüme eğilimi içerisinde olduğunu göstermiş oldu. Yerli araba TOGG serisinin de elektrikli olacağını düşünecek olursak bu rakam önemli çünkü elektrikli araçlara olan eğilimi yavaş yavaş görmeye başladık.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre bir büyüme söz konusu ama satış rakamları artmış olsa da hala istenen rakamlardan çok uzakta. Özellikle tam elektrikli araçlar için rakamlar pek tatmin edici değil.

İlginizi Çekebilir: Hibrit Motorlu Yeni Range Rover Evoque Vergi Avantajıyla Türkiye’de!

Türkiye’de 2020 Yılında Satılan Elektrikli Araç Sayısı Arttı Ama…

2020 yılında satılan elektrikli araç sayısı, Eylül 2020 itibariyle 261 olarak açıklandı. Toplamda satılan araç sayısının 261 olması, bu alana bir eğilimin başladığını gösteriyor. Ayrıca hibrit araçların satış rakamları da artış gösterdi. Hibrit araçların satış rakamı 11 bin 750 adet ile sınıfının en yüksek seviyesinde oldu.

Evet bu alana bir eğilim olduğunu görüyoruz ama hala istenen rakamlara ulaşılmış değil. Geçen yıl aynı dönemle karşılaştırıldığı zaman;

  • Elektrikli otomobil satışında %103.9’luk bir artış,
  • Hibrit otomobillerin satışında ise %53.7’lik bir artış var.

Toplam satılan araç sayısı ise 388.690. Bu rakama bakıldığı zaman Türkiye’de 2020 yılında satılan elektrikli araç sayısı, toplam pastanın sadece %0.1’lik kısmına denk geliyor. Hibrit otomobiller ise sadece %3’lük bir kısma denk geliyor.

Hala en fazla satan araç benzinli otomobiller. 202.839 otomobille, benzinli araçların satışı %52.2’lik bir paya sahip. En azından dizel otomobillerin satışı ilk sırada değil. Bu da güzel bir haber ama elektrikli araçları yaygınlaştırmak için daha fazla çalışma yapmak lazım.

2020 yılında satılan elektrikli araç sayısı bir ölçüt. Kişisel görüşüm bu alanda satışları arttırmak için en önemli adım teşvikleri arttırmak ve fiyatlar konusunda bir avantaj yaratmak olacaktır. Elektrikli araçları daha cazip bir hale getirmek gerekiyor ki satışlar artarak devam etsin.

Burada tamamen elektrikli yerli otomobil TOGG serisinin de etkisinin büyük olacağını düşünüyorum. Özellikle yerli otomobilde vergi teşvikleri olursa, bu sınıfa ciddi bir yönelim olacaktır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version