COVID-19 salgını nedeniyle insanların toplu taşıma araçlarını daha az kullanmak istediği bir gerçek. Haliyle bu da sıfır ve ikinci el otomobil satışlarına hız kazandıran bir etken. Öte yandan Koronavirüs nedeniyle fabrikaların uzunca bir süre kapalı kalmış olması, açıldıktan sonra da işçilerin daha kısa vardiyalarda çalışmaya başlaması sıfır otomobil sahibi olmayı zorlaştırıyor.

Öyle ki bugün hangi otomobil bayisine gitseniz stokta sıfır araba kalmadığı söyleniyor. En yakın teslimat tarihi içinse iki – iki buçuk ay kadar sonrasına gün veriliyor. İşin kötüsü kapora verseniz dahi bayi size sabit fiyat garantisi sunamıyor, bu nedenle oluşabilecek tüm fiyat artışlarından olumsuz etkilenebiliyorsunuz.

Satışlar inanılmaz derecede yükseldi

Türk otomotiv sektörünün Haziran ayında yüzde 120’ye varan bir artış kaydetmesi bekleniyor. Bir önceki yıla kıyasla otomobil satışlarının bu kadar artmış olmasının sebebi, COVID-19 virüsüne yakalanma korkusu yüzünden insanların toplu taşıma araçlarına binmek istememesi.

‘Herkes araba almak istiyor’

Galeri sahibi Ayhan Serhan Atasoy, Çin’in resmî devlet ajansı Xinhua’ya verdiği demeçte bugünlerde herkesin araba satın almak istediğini söyledi.

Tam manasıyla patlama yaşayan talebi “Otomotiv sektöründe 20 senedir çalışıyorum ve hiçbir zaman satışlarda bu kadar yüksek artış görmedim” sözleriyle özetliyor.

Mart ve Haziran ayları arasındaki karantina döneminde araç satışları yüzde 50 oranında azalmış. Ancak 1 Haziran itibariyle COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, kamu bankalarının düşük faizle kredi dağıtması gibi etkenler satışlara olumlu katkı sağlamışa benziyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version