Uber ve Sarı Taksi tartışması son günlerde hararetli şekilde devam ederken, vatandaşlar da ikiye bölündü. Kimisi bu tarz uygulamaların yaygınlaşmasını isterken başka bir kesim de eski usül taksiciliğin devam etmesini, taksicilerin haklarının yendiği ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtiyor.

Uber – Taksi Gerginliği

Bu tartışmalar sürerken Habertürk’ten ilginç bir haber geldi. Habere göre bu gelişmeler Uber’e yaradı ve son zamanlarda indirme sayısı katlanarak 24 bin 500 indirme sayısına ulaştı.

9 Ekim 2017 tarihinde taksicilerin telefon uygulamasını protesto etmek için yaptıkları eylemde de benzer şekilde indirme sayıları artmıştı.

Son iki haftadır sarı taksi ve telefondan taksi çağırma gerginliği yaşanmakta. Trafikte UBER sürücülerine sözlü tacizle başlayan kriz, İstanbul Taksiciler ve Esnaflar Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun “sokakları yıkarız” sözleriyle tırmanarak farklı bir boyuta evrildi. Sonrasında birbiri ardına gelen açıklamalar her ne kadar tansiyonu düşürmeye başladıysa da, müşteri gibi uygulama üzerinden taksi çağırıp gelen şöförü tartaklayan sarı taksi şöförleri gerilimi yükseltti. Bu kavga plaka ücretlerine düşüş olarak yansıdı.

Krizden önce 1 milyon 680 bin TL olan taksi plaka değeri, 4 gün içinde 100 bin lira değer kaybetti. Son güncellenen rakamlar ise 1 milyon 500 bin TL‘ye düştüğünü ve hala düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor. Peki sarı taksiler kan kaybederken diğer tarafta durumlar nasıl?

Bu tartışmalar her ne kadar Uber karşıtı olsa da rakamlar kavganın kazananının kim olduğunu gösteriyor. Android ve iOS uygulamalarının Türkiye verilerine göre 6 Mart’ta telefona indirilme rakamı 5 bin iken, trafikte saldırı olaylarının başladığı 7 Martta rakamlar hızla artış gösterdi.

haberturk

Bu tabloya göre;

6 Mart: 5 bin

7 Mart: 7 bin

8 Mart: 8 bin 500

9 Mart: 12 bin

10 Mart: 14 bin

11 Mart: 16 bin

12 Mart: 15 bin

13 Mart: 22 bin

14 Mart: 24 bin 500 kişiye çıkarak son on günde Uber kullananların sayısı 5 kat artmış oldu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version