Taksi çağırma uygulaması olarak yola çıkan ancak zaman içinde dev bir teknoloji ve AR-GE firmasına dönüşen Uber’e ait otonom aracın ABD’nin Arizona eyaletine bağlı Tempe şehrinde test sürüşü gerçekleştirirken bisikletiyle karşıdan karşıya geçen yayanın ölümüyle sonuçlanan kaza sonucunda yayanın ölümünden sorumlu tutulmayacağı açıklandı.

Yavapai Bölge Savcısı tarafından yapılan basın açıklamasında Uber’in “Kriminal olarak sorumlu tutulabilmesi için temel olmadığı” belirtildi. Ancak sürücüsüz otomobilin direksiyonu başında duran güvenlik şoförü Rafaela Vasquez için aynı şeyi söyleyebilmek mümkün değil.

Vasquez, Tempe polisi tarafından soruşturulacak ve herhangi bir hatası tespit edilirse hakkında yasal süreç başlayacak.

Kaza nasıl olmuştu?

Geçen sene meydana gelen kazada Volvo XC90 SUV aracı başroldeydi. Trafikte sürücüsüz olarak seyahat edebilme yeteneğine sahip olan araç, güvenlik kuralları gereği bir de şoförü taşıyordu.

Gece karanlığında şoför cep telefonuyla oynarken karşıdan karşıya geçmekte olan yayaya çarpmış ve kazanın ardından 49 yaşındaki Elaine Herzberg isimli kadın kurtarılamamıştı.

Sürücünün başı çok ağrıyacak

Uber apar topar basın açıklaması yaparak otonom araç geliştirme projesini bir süreliğine askıya aldığını duyurmuş, diğer firmalar da sürücüsüz arabaların güvenlik önlemlerini geliştirmek için düğmeye basmıştı.

Sonradan basına yansıyan haberlerde şoförün kaza esnasında The Voice isimli Hulu dizisini izlediği ve yola bakmadığı ortaya çıktı. Tüm bu bilgiler doğrultusunda Vasquez’in kasıtsız adam öldürmek suçundan yargılanacağını tahmin edebiliriz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version