Her ne kadar ülkemizde tamamen yasaklanmış olsa da ABD ve Avrupa genelinde Uber kullanımı hayli yaygın. İnsanların Coronavirüs salgını sebebiyle dışarıya daha az çıkmaları veya hiç çıkamamaları, sürücülerin kazançlarında ciddi bir düşüşe yol açmış durumda. Haliyle burada akıllara Uber gibi sürücüleri sözleşme ile kendi kadrosuna almayan şirketlerin bu çalışanlara herhangi bir yardımda bulunup bulunmayacağı sorusu gelmişti.

Bugün Uber’in resmî blog sayfasında yayınlanan açıklamadan öğrendiğimiz kadarıyla Uber, COVID-19 testi pozitif çıkan sürücülerine maddi yardımda bulunma kararı almış bulunuyor. Üstelik bu yardım karantinaya alınan şoförler için de geçerli. Hem araç sürücülerine, hem de Uber Eats’te çalışan kuryelere 14 gün boyunca yardımda bulunulacak olması olumlu bir gelişme kuşkusuz.

Gelire göre yardım hesaplanacak

Uber sürücülerinin kazandığı para miktarı geniş bir skalada değişiklik gösterdiği için Uber, altı ay boyunca günlük kazanılan ortalama geliri baz alacak. Eğer sürücüler altı aydır Uber’de çalışmıyorsa, başlangıç tarihinden 6 Mart’a kadar olan süre hesaplanacak.

Bu tabloda bir şoför günlük 28.57 dolar gelir elde ediyorsa 400 dolar kazanacak. Eğer günde 121.42 dolar kazanıyorduysa, alacağı ücret 14 gün için 1700 dolar olacak. Böylece eşit ve hakkaniyetli bir yardım politikası izlenmiş olacak.

Lyft de aynı politikayı izliyor

Uber’in ABD’deki en büyük rakiplerinden Lyft de sistemdeki sürücülere yardım edeceğini açıkladı, ancak henüz detaylı planı gün yüzüne çıkmış değil. DoorDash, Instacart ve Postmates gibi alternatif uygulamaların da benzer planları mevcut.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version