Taksi çağırma uygulaması Uber, 2018 yılının ikinci çeyreğinde 2.8 milyar dolar kazanç elde ettiğini açıkladı. Ancak Bloomberg’in haberine göre şirket aynı dönemde artan gider ve masraf kalemlerinden ötürü 891 milyon dolar kaybetti.

Malum olduğu üzere Uber her bir çeyrek yıl döneminde yatırımcılar başta olmak üzere tüm kamuoyuna kâr zarar tablosunu açıklamasıyla biliniyor. Açıklanan son rakamlar ise firmanın uluslararası pazarda büyümenin sancısını çektiğine işaret ediyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Uber 1.1 milyar dolar kaybetmiş olmasına rağmen bu yıl kârdan daha az zarar etmeyi başarmış gibi gözüküyor. Tabii bunda Asya ve Rusya pazarlarındaki işlerini yerel rakiplerine satma kararı almasının payı büyük.

Önümüzdeki yıl halka açılacak

İran asıllı iş adamı, Uber CEO’u Dara Khosrowshahi ise şirketin 2019’un ikinci yarısından itibaren halka arz edilmesini planladıklarını duyurdu. Ancak halka arz süreci çok sancılı olabilir, çünkü Uber ciddi manada para harcamasıyla ünlenmiş bir kuruluş. Öyle ki 2009’da temellerinin atıldığı günden bu yana kabaca 11 milyar dolar zarar ettiler. Sırf geçen yıl açıklanan zarar 4.5 milyar dolar civarındaydı.

Ancak halen daha Uber’in elinde 7.3 milyar dolar nakit var. Bu da halka arz süreci öncesi Uber’in elini güçlendiren bir detay.

Farklı sektörlere adım atabilir

Khosrowshahi bu aralar Uber’in kârlılığını arttırmak için farklı sektörlere yönelme eğiliminde. Geçtiğimiz yılın başlarında şirket bisiklet paylaşım uygulaması Jump‘u bünyesine katmış ve kendi elektrikli scooter paylaşım ağını kurmak için düğmeye basmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version