Günümüzde otomobil fabrikalarını ziyaret eden çoğu insanın kendini distopik bir bilim kurgu filminde hissetmesi işten bile değil! Boyama yapmaktan tutun, ağır şasileri kaldırıp taşımaya kadar birçok işi artık insan işçilerin yerine devasa robotlar yapıyor. Ancak şaşırtıcı bir şekilde tüm bu robotlaşmaya rağmen otomobil üreticilerinin eskisinden daha fazla işçi istihdam etmeye başladığı ortaya çıktı.

Bu ilginç bilgi, Hong Kong‘da analist olarak çalışan Steve Man‘in imzasını taşıyan ve Bloomberg’de yayınlanan bir analize dayanıyor. En az 100 bin işçi çalıştıran halka açık 13 otomobil markasının verilerini derleyen Bloomberg analisti, son yıllarda firmaların personel alımına hız kazandırdığını tespit etti.

2013 ve 2017 yıllarını kapsayan araştırmada 13 şirketten 11’inin personel kapasitesini yüzde 11 oranında arttırarak toplamda 3.1 milyon kişi çalıştırdığı anlaşıldı. İşçi sayısını azaltmak zorunda kalan iki şirket ise sırasıyla yüzde 2.8 ile yüzde 18 oranında küçülmeye giden Nissan ve General Motors. Ancak GM’ye ait çalışan personel rakamının Avrupalı Opel – Vauxhall biriminin 2017’de PSA Grubu‘na satılmasının ardından düştüğü bilgisini de gözardı etmemek gerek.

Öte yandan bahsi geçen analize Çinli otomobil üreticileri BYD, SAIC Motor Corp. ve Dongfeng Motor Group da dahil edildi. Uzakdoğulu markaların insan gücüne daha fazla ihtiyaç duymasının sebebi, robotlaşmaya ve otomasyon sistemlerine AR-GE yatırımı yapmamayı tercih ediyor oluşlarından başka bir şey değil. ABD gibi gelişmiş ülkelerdeki fabrikalarda otomasyon oranı daha yüksek olsa da AR-GE birimlerinde eskisinden daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version