Devasa büyüklükteki otomobil markaları her geçen gün kârına kâr katarken, gelişmekte olan birçok ülke ithalata olan bağımlılıklarını azaltmak için yerli otomobil geliştirme arayışlarına devam ediyor. Vietnam da tıpkı Türkiye gibi yerli ve milli imkânlarıyla kendi arabasını geliştirmeye çalışan bir ülke.

Ancak bu noktada Türkiye’nin çok daha önündeler, çünkü ülkenin önde gelen firmalarından Vingroup JSC Vietnam’ın ilk yerli modelini üretmeyi başarmış durumda. Öyle ki önümüzdeki yıl Ağustos ayında VinFast markasını taşıyan araçlar yollarda arz-ı endam etmeye başlayacak. Öyle ki VinFast‘ın Başkanı Shaun Calvert, “Dünyanın neresinde bu başarıyı, bu kadar kısa sürede elde edebilirsiniz?” sözleriyle kısa zamanda çok iş başardıklarını vurguladı.

Senede 250 bin otomobil üretilecek

Vietnam‘ın liman şehri Haiphong‘da kurulan olan devasa komplekste VinFast’ın iki modeli üretim hattına girecek. Başlangıçta firmanın önümüzdeki 5 yıl boyunca 250 bin adet otomobil üretmesi bekleniyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl Vietnam’da satılan araba sayısının yüzde 92’sine tekabül ediyor.

Öte yandan Vingroup‘tan yapılan açıklamada VinFast markasının bir yıl kadar önce oluşturulduğu ve proje için 3.5 milyar dolar gibi yüksek miktarda bir kaynak ayrıldığı belirtildi. Bu gerçekten ciddi bir rakam, ancak sektörün köklü ve büyük firmalarının bütçesiyle kıyaslandığında gerçekten devede kulak sayılabilir.

Üretilecek olan yerli otomobil modellerinin ucuz, kaliteli ve dayanıklı olması VinFast’ın ana hedefi. Bunda ne kadar muvaffak olacağını ise zaman içinde göreceğiz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version