Alman otomobil devi Volkswagen’in Türkiye’ye fabrika kuracağı haberi sevinçle karşılanmıştı. Kamuya araç alım garantisi, fabrikanın kurulacağı arsanın ücretsiz tahsis edilmesi gibi teşviklerle Volkswagen’in Bulgaristan yerine Manisa şehrine fabrika kurmaya ikna edilmesi amaçlanıyordu.

Ancak bugün geldiğimiz noktada Volkswagen, Koronavirüs salgınını nedeniyle sıfır otomobile olan talebin düşmesini gerekçe göstererek ülkemize fabrika kurma planından vazgeçtiğini açıkladı.

Üzüntüyle karşıladığımız bu haberin kaynağı ise Alman dpa ajansı. Şirketten yapılan resmî bir açıklama kaynak gösterilerek yayınlanan haberle ilgili Volkswagen herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı.

Lüks sedan modelleri üretilecekti

Almanya’nın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan Volkswagen, Manisa’ya fabrika kurmayı ciddi ciddi planlıyordu.

Toplamda 1.3 milyar Euro yatırımla kurulacak olan fabrikada Volkswagen’in Passat, aynı grup bünyesindeki Skoda’nın ise Superb modellerinin üretilmesi hedefleniyordu. 2022’de başlayacak olan üretimle senede 300 bin adet arabanın banttan inmesi söz konusuydu.

Alman işçi sendikaları karşı çıkmıştı

Hafızaları kısaca tazelemek gerekirse Volkswagen’in Manisa’ya fabrika kurma niyeti, Alman işçi sendikaları tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyonlar nedeniyle Alman kamuoyunda eleştirilerin hedefi olması nedeniyle Volkswagen de fabrika projesini geçen seneden bu yana askıya almıştı.

Ve nihayet dev otomobil üreticisi Türkiye’ye fabrika kurma planından tamamen vazgeçtiğini resmen açıkladı. Bu kararın hükümet tarafından nasıl karşılanacağı ve ne cevap verileceği ise merak konusu. Malum, kamuda çok fazla VW Passat ve Skoda Superb kullanılıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version