İsveçli lüks otomobil üreticisi Volvo tartışmalı bir karara imza atarak SUV, sedan ve station wagon modellerinin çıkabileceği en yüksek hızı ‘yol güvenliği’ adına sınırlama kararı aldı.

İlk kez geçen sene duyurusu yapılan bu plan doğrultusunda her bir sıfır Volvo modeli, Care Key adı verilen özel bir anahtarla müşterilere teslim edilecek. Daha tecrübesiz bir sürücü arabayı kullanacağı zaman araç sahibi bu anahtarı kendisine verecek, böylece aracın çıkabileceği en yüksek hız sınırlandırılmış olacak.

Arabalar ‘elektronik’ olarak sınırlandırılıyor

Aslına bakılırsa Volvo, çıkılabilecek en yüksek hızı uzun süredir sınırlıyor. Neticede bugün sıfır kilometre bir Volvo aldığınızda, model fark etmeksizin en fazla 180 km/s hız yapabiliyorsunuz. Yüksek performanslı modellerde genelde bu 250 km/s ile sınırlandırılır, ancak Volvo yolcu ve trafik güvenliğini sağlama almak için bu yola gitmiş.

Bahsi geçen sınırlandırma işleminin mekanik değil elektronik olarak yapıldığını da belirtelim. Yani chip tuning işlemi yapan yerler muhtemelen bu sınırı aşacaktır.

Hız felaket getirir!

Volvo Otomobilleri Güvenlik Merkezi Müdürü Malin Ekholm, “Her otomobil üreticisinin trafik güvenliğini iyileştirmek gibi bir sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Hız sınırlama teknolojimiz de bu doğrultuda geliştirildi. Müşterilerimize sunduğumuz Care Key ile hız yapmanın tehlikeli olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Böylece daha iyi ve dikkatli sürücülerin trafiğe çıkmasını teşvik ediyoruz” dedi.

Gerçekten de baktığımız zaman ölümlü trafik kazalarının en büyük sebebi, aşırı hız. Volvo bunun önüne geçerek güvenliği önceliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version