Lüks otomobil üreticisi Volvo bugün yaptığı basın açıklamasıyla 2020 yılının ikinci yarısında araba satışlarında iyileşme beklediğini duyurdu. Ocak – Haziran ayı döneminde operasyon zararı yazan dev marka, COVID-19 etkilerinin iyice sona ermesiyle birlikte satışların eski ivmesini yakalamasını umuyor.

Çin menşeli Geely Holding tarafından 2010’da Ford’dan satın alınan Volvo, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 617 milyon dolar kâr açıklamıştı. Ancak bu sene tam 110.2 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu. Toplam gelir ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 14 düşerek 12.5 milyar dolar şeklinde açıklandı.

Mart’ta bu düşüşün sinyali verilmişti

Aslına bakılırsa bu duyuru pek de sürpriz sayılmaz. Nitekim Mart ayında şirket 2020’nin ilk yarısında nakit akışı ve gelirlerin bir önceki seneye kıyasla azalacağının sinyalini vermişti. Koronavirüs salgınının ağır şekilde etkilediği otomotiv sektöründe faaliyet gösteren hemen her marka gibi Volvo da satışların azalmasından muzdarip.

Tıpkı rakipleri gibi Volvo’nun geçici bir süreliğine de olsa COVID-19’un ilk günlerinde fabrikalarını kapatma kararı aldığını öğrenmiştik. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, markanın aktif olduğu ülkelerde uygulanan sokağa çıkma yasakları derken gelir tablosunda bu denli düşüşün yaşanması kaçınılmaz hale geldi.

Çin’de işler iyiye doğru gidiyor

An itibariyle tek bir fabrikası kapalı kalmaya devam eden, bunun dışında üretime tam gaz başlamış bulunan Volvo yılın ikinci çeyreğinde Çin’de toparlanma eğilimi beklediklerini açıkladı. Aynı beklentinin ABD ve Avrupa pazarı için de sürdürüldüğü belirtildi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version