Mini arabalar bugüne dek otomotiv sektörünün temel segmentlerinin başında geliyordu, özellikle de 2017 yılında pazar payının yüzde 8’ini oluşturduğu Avrupa kıtası genelinde. Ancak görünüşe göre otomobil üreticileri artık mini arabaların satışından hedefledikleri geliri elde edemiyorlar.

Bunun en büyük sebepleri arasında arabalara dahil edilmesi istenen teknolojik donanımların maliyeti arttırması ve sıkılaşan emisyon kuralları başı çekiyor. Automotive News’te yer alan habere göre Volkswagen ve PSA Grubu yakın tarihte mini araba üretimine son verme kararı alabilir.

Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess, 2020 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan sıkı kirlilik sınırından şikayetçi olmuş ve mini arabaların bu standartı yakalayamayacağından dem vurmuştu.

Otomobil fiyatlarına olumsuz etki ediyor

Sıkılaşan bu kurallara ayak uydurmak için modellerde yapılacak iyileştirmelerin fiyatlarda yaklaşık 3 bin 500 Euro artışa yol açacağı belirtiliyor. Oysa Volkswagen halihazırda “up!” isimli mini arabasını 11 bin Euro ücretle satıyor.

Fiyatlarda yaşanması muhtemel bu artış insanların şehir içi kullanıma uygun bu küçük arabaları satın almaktan kaçınmalarına neden olabilir. Neticede kimse hem küçük, hem de pahalı bir arabaya para vermek istemez.

PSA Grubu’nda da durum farklı değil

Çek Cumhuriyeti‘nde Toyota ile ortaklaşa mini araba üreten PSA Grubu da yakın tarihte segmentten çkış yapabilir. Halihazırda Peugeot 108 ve Citroen C1 modellerine ürün gamında yer veren Fransız otomobil devi ya fiyatlara zam yapacak, ya da üretimi durduracak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version