Bugüne dek sürücüsüz otomobil konusu üzerine gerçekleştirdiği AR-GE faaliyetlerinde Fiat Chrysler ve Jaguar Land Rover grubu araçlarla çalışan Waymo, şimdilerde Renault-Nissan ve Mitsubishi ittifakıyla potansiyel bir ortaklık kurmak için görüşmelere başladı.

Google’ın da bağlı bulunduğu Alphabet bünyesindeki otonom araç girişiminden yapılan açıklamada bu görüşmelerin final aşamasında olduğu belirtildi.

Renault – Nissan – Mitsubishi ittifakı halihazırda otomobil sektörü içindeki en güçlü ittifakların başında geliyor. Uluslararası arenada hep birlikte toplam 10.8 milyon adet araç satışını yakalayan bu üçlü, Waymo için ideal ortak olabilir. Uzun vadede sürücüsüz taksi hizmetini müşterilerin beğenisine sunmak isteyen Waymo’nun filosunda bu markaları taşıyan modelleri görmek artık işten bile değil.

Detaylar henüz netlik kazanmadı

Şuan için bahsi geçen ortaklık ilişkisine dair elimizde pek fazla bir veri yok. Dahası, bu ortaklığın hangi şartlar altında ve ne ile sınırlı olacağı da bilinmiyor. Ancak elde ettiğimiz bilgiler ittifak kapsamında Nissan’ın modellerinin kullanılacağı, taksi hizmeti için ödeme ve rezervasyon altyapısının ise henüz kurulum aşamasında olduğu yönünde.

Böylesi bir ortaklık, hisse sahibi olan herkesin kazancını katlamasına yardımcı olabilir. Fiat Chrysler ve Jaguar Land Rover araçlarının güçlü olmadığı ve çok satmadığı bazı pazarlarda Waymo kendine daha fazla alan açabilir. Öte yandan ittifaka katılan üç otomobil markası, otonom araç geliştirmek için sil baştan proje hazırlama masraflarından da kurtulmuş olur.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version