Alphabet bünyesindeki Waymo ve Mercedes Benz’in sahibi Daimler, sürücüsüz seyahat edebilen şehirler arası tır modeli geliştirmek için güçlerini birleştirdi. Henüz yeni kurulan bu işbirliğine Waymo sahip olduğu sürücüsüz araba teknolojisiyle katkı sağlayacak. Hatırlanacağı üzere en son ABD’nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix şehrinde Waymo One isimli sürücüsüz taksi çağırma uygulaması hayata geçirilmişti.

Bu uygulamayı yükleyen kullanıcılar cep telefonları aracılığıyla tamamen otonom Waymo araçlarını yanlarına çağırabiliyorlardı. Tıpkı Uber veya Lyft gibi. Çok değil bundan bir sene önce Waymo yürüttüğü kapalı beta programında arabada hiç kimse olmadan, gerçek sürücüsüz seyahat deneyimi sunuyordu. Normal zamanda sürücüsüz olsa dahi arabalarda tedbir amaçlı bir insan sürücü direksiyonun arkasında bulunuyordu.

Şimdilerde Waymo’nun geliştirdiği bu üstün teknoloji çok daha büyük araçlarda uygulanacak. Daimler Trucks’ın Kuzey Amerika birimiyle işbirliğine gidilmesi kararı da bu kapsamda alınmış. Öte yandan Daimler de sürücüsüz kamyon fikrine hiç yabancı sayılmaz. Firma en son 2015 yılında kendi otonom kamyon teknolojisini test etmişti.

İşbirliği kapsamında otonom hareket özelliğine kavuşacak kamyon modeli Freightliner Cascadia olarak belirlenmiş. Waymo Driver platformuna ev sahipliği yapacağını öğrendiğimiz araba, Daimler markasının sunduğu en gelişmiş modellerden birisi konumunda.

Detroit Assurance 5.0 simli aktif güvenlik teknolojisinin yer aldığı modelde halihazırda fren asistanı, adaptif hız sabitleme, şerit takip ve şeritten ayrılma uyarısı gibi donanımlar mevcut.

Waymo bu arabaya uzun yolda tamamen sürücüsüz seyahat edebilme özelliğini kazandıracak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version